W obronie PZD

List poparcia

dla inicjatywy zgłoszonego projektu ustawy o rodzinnych ogrodach działkowych

W naszym interesie leży aby ustawa o rodzinnych grodach działkowych została uchwalona w terminie zakreślonym przez wyrok Trybunału Konstytucyjnego. Aby tak się stało to musi być konkretny projekt spełniający wszystkie kryteria sprecyzowane w uzasadnieniu do wyroku. Takim projektem jest przyjęty przez X Zjazd projekt ustawy o rod, który zrodził się w środowisku samych działkowców.

Dobrze się stało, że Krajowa Rada podjęła szybko pomysł zgłoszony przez działkowców aby samym zatroszczyć się o przyszłość naszych ogrodów działkowych. Podjęto trud i w krótkim czasie został zgłoszony do Sejmu obywatelski projekt ustawy. Ta ustawa ma służyć nam. W tych ogrodach my żyjemy, my je tworzymy i my je utrzymujemy wraz z zarządami ogrodów. To my mamy prawo proponować rozwiązania, które mają służyć naszym rodzinom, ludności sąsiadującej z ogrodami, a głownie dawać miastu zieleń i zdrowie.

Projekt zgłoszony nie tworzy żadnych dziwolągów, niesprawdzonych ale opiera się na organizacji struktur sprawdzonych od ponad stulecia funkcjonowania ogrodów. Jest swoistym rozwiązaniem autorskim i konia z rzędem temu, kto lepszy projekt opracuje.

Dzisiaj naszym zadaniem jest zebrać podpisy poparcia dla projektu, przekonać do niego członków parlamentu i samorządy oraz udowodnić w praktyce, że rodzinne ogrody to piękna idea służąca każdemu kto jest w stanie dostrzec w nich wielkie dobro publiczne. Dobro które trzeba chronić tak samo jak każde dobro naturalne. Nie my tę prawdę odkrywamy ale my mamy ją udowodnić w codziennym życiu w ogrodzie i poza nią.