Działkowcy 6-ciu ogrodów prawobrzeże Szczecina spotkali się 1 grudnia br. z członkami Komitetu Inicjatywy Obywatelskiej by przedyskutować projekt ustawy działkowej oraz obecną sytuację ogrodów i Związku. Dla wielu  z nich nie był to nowy temat, gdyż od dłuższego czasu trwa promocja treści przyszłej ustawy, opracowanej przez zespół działkowców. Przyszli jednak dla podzielenia się doświadczeniem w zbieraniu podpisów poparcia oraz wyrażenia swojego zbiorowego poparcia dla istnienia PZD w formie stowarzyszenia, jako gwaranta przyszłości ogrodu. To jest droga jedyna dla zachowania praw i spełnienia kryteriów Trybunału Konstytucyjnego.
Przynieśli ze sobą zebrane podpisy w ogrodach. Sygnalizowali, że trudny jesienny okres nie sprzyja przebywaniu na działce i na pobyt na niej decyduje się niewielu. Praktykują więc zbieranie podpisów w środowiskach zaprzyjaźnionych z ogrodami, w domach działkowców, a nawet na ulicach.

Wszyscy zebrani akceptują proponowane zapisy ustawy i wierzą, że posłowie wezmą pod uwagę ich wolę zachowania samorządnej organizacji.
Projekt Solidarnej Polski według działkowców nie jest dobrą propozycją dla ogrodów. Jest to takie przekalkowanie zapisów ze wspólnot mieszkaniowych. A działka w rodzinnym ogrodzie działkowym to nie jest lokal.

Rodzinne ogrody działkowe mają nieco inne cele społeczne do wypełnienia, a nie tylko posiadanie kawałka ziemi pod uprawę przysłowiowej marchewki. O tym powinien pamiętać autor - poseł Andrzej Dera.
Mobilizacja u działkowców trwa. Wyrazem tego jest dalsze aktywne zbieranie podpisów pod zgłoszonym projektem przyszłej ustawy.

Podobne, kolejne spotkanie 15 - stu ogrodów rejonu prawobrzeże Szczecina odbyło się w dniu 03.12.2012 r.  Przebiegało ono w sposób podobny tj. prezentacja projektu ustawy przez Prezesa OZ oraz mecenasa Piotra Kapińskiego.
Działkowcy zebrani zapoznali się zarówno z projektem oraz uzasadnieniem z uwypukleniem różnic w stosunku do ustawy obecnie jeszcze obowiązującej. Również pełna akceptacja dla zgłoszonego projektu ustawy. Obawy dotyczą jednak tego czy uda się przekonać posłów do dobrze zaprojektowanej ustawy. W czasie dyskusji podnoszono problem, że właśnie teraz potrzebna jest organizacji naszej pełna mobilizacja oraz jedność oraz szybka informacja o zachodzących zjawiskach.

Proponowany model ustroju ogrodów działkowych przedstawiony przez Komitet jest najlepszym rozwiązaniem jakie można w tej chwili zaproponować. Zaapelowano o dalszą aktywność w zbieraniu podpisów. Działkowcy obecni podpisali listy poparcia oraz zabrali ze sobą listy, na których będą zbierać podpisy w środowisku działkowców i u wszystkich, którzy popierają ideę ogrodów w miastach.

Członkowie Komitetu Inicjatywy Ustawodawczej