Pan  Redaktor Piotr Szymaniak
Gazeta Prawna

Szanowny Panie Redaktorze
Co ma oznaczać tytuł „Państwo zostało za bramą…ogródków działkowych” oraz podtytuły „Ustawa o rod zrobiła z PZD monopolistę” a „Państwo sprowadziła do roli petenta” w artykule zamieszczonym w Gazecie prawnej w dniu 14.06 br.
Czy chciał Pan tym zasugerować opinii publicznej, że Trybunał Konstytucyjny nie ma innego wyjścia, jak tylko potwierdzić wniosek I Prezesa Sądu Najwyższego.

Należy postawić pytanie:
1. Gdzie był Wnioskodawca, kiedy ustawę uchwalono i dlaczego dopiero po 5 latach doszedł do tak światłych wniosków, dodatku w dwóch ratach rozłożonych w czasie pół roku?
2. Dlaczego zarzuca się  PZD charakter monopolisty wywodząc go z art. 10, który sam w sobie na ten temat niewiele mówi. Jeżeli chciałoby się zlikwidować rzekomy monopol. Można było by najzwyklej wprowadzić zapis, że z przepisów ustawy mogą korzystać również inne podmioty prowadzące ogrody działkowe. I byłoby po krzyku.
3. Na czym opiera się zarzut, że inne podmioty nie mogą korzystać z takich samych praw. Wolnej ziemi jest jeszcze dużo, ale tu nie idzie o tworzenie nowych ogrodów lecz wyrywanie z istniejących struktur ogrodowych gotowego.
4. Jakie są dowody na przymus przynależności do PZD, na ograniczanie swobody właściciela w dysponowaniu gruntem, na zagrożenie racji stanu Państwa – my ich nie znamy. W Szczecinie na kilkunastu zlikwidowanych ogrodach stoją dzisiaj osiedla mieszkaniowe, obwodnice, cmentarze itp., nigdy nie było konfliktu z gminą w przedmiocie likwidacji jeśli zaszła potrzeba.
5. Skąd przyszła inspiracja by za wszelką cenne szukać drogi do znalezienia argumentu na zmianę ustawy? W konsekwencji wywołało to także kontrole NIK - u i jego zaplanowane rezultaty w formie końcowej konkluzji, że ustawę trzeba zmienić.
6. Kto ponosi winę za wykreślenie nadzoru o PZD z ustawy o rod? A później udowadniania, że organizacja jest przez nikogo nie kontrolowana.
7. Dlaczego za błędy urzędników popełnione w przeszłości maja odpowiadać działkowcy w przypadku wystąpienia roszczeń. Dzisiaj brak byle świstka, rodzi skutki nie do opisania ale krzywdzące w sposób wyraźny ludzi.
8. Czy nie obowiązuje już zasada ciągłości Państwa?
9. Czy Ustawodawca nie ma prawa do uregulowań prawnych służących określonym celom społecznym np. gdy chodzi o zwolnienia podatkowe? Czy naprawdę nie zna Pan innych przypadków zwolnień czy przekazywania ziemi na preferencyjnych warunkach?
10. Czy to właśnie zapisy ustawy o rod są winne biedzie w Kraju, bezdomności oraz braku polityki w tym zakresie, a także braku konsekwencji w respektowaniu prawa (przykład byłego prezydenta Szczecina oraz innych nie wyegzekwowanych postanowień nadzoru budowlanego).
11. Czy tacy teoretycy jak cytowani dwaj adwokaci, jeden i drugi prowadzący sprawy za grube pieniądze są bezstronni w swoich poglądach?
12. Czy w ustawie muszą być i są możliwe zapisy szczegółowe? Po co w takim razie niemal wszystkie ustawy odsyłają do statutu w przepadku każdej organizacji pozarządowej.

Jedno co napisał Pan prawdę, że idzie o grube miliardy, których Rząd szuka dzisiaj na wszelkie sposoby nie licząc się z kosztami społecznymi. Zostały jeszcze ogrody działkowe i co nieco ziemi w Agencjach Nieruchomości Rolnej po byłych PGR-ach. To też trzeba spieniężyć.
Wiele w tym artykule podniesiono wątków na poparcie tezy, że ogrody trzeba „zaorać bo temu winna jest zła ustawa o rod”.
Kilku nieodpowiedzialnych działkowców się zebrało pomyślało co by tu wykombinować we własnym interesie i narodził się pomysł zaskarżenia ustawy. Ale ten przypadek to tylko przykrywka celu, który się planuje osiągnąć. Szuka się wiec poparcia argumentów które w sposób jaskrawy naruszają prawo w ogrodach działkowych.
Czy Pan Redaktor tego nie dostrzega? A szkoda.
Likwidacja ogrodów, która będzie niewątpliwym skutkiem negatywnego werdyktu Trybunału Konstytucyjnego odbędzie się w imię interesu wąskiej garstki ludzi z ogromną szkoda dla setek tysięcy rodzin, ale o tym Pan nie napisał.

W imieniu działkowców szczecińskiego okręgu,

Dyrektor Biura Okręgowego Zarządu                                                    Prezes Okręgowego Zarządu PZD
            w Szczecinie                                                                                       w Szczecinie
      mgr inż. Tomasz Olkuski                                                                       mgr Tadeusz Jarzębak