z dnia 03.06.2009 r. w sprawie znaczenia i roli rodzinnych ogrodów działkowych  w łagodzeniu kryzysu gospodarczego w Kraju

Od zarania ogrodów działkowych cel ekonomiczny był jednym z istotnych funkcji ogrodów.
Zdrowa żywność, własne owoce, hodowle drobiu, królików, grzybów, a nawet w pewnych okresach trzody chlewnej były w warunkach trudności gospodarczych często nawet zalecanymi działaniami przez władze państwowe i samorządowe.
Dzisiaj, w dobie globalnego kryzysu światowego, który dotyka również nasz Kraj rola działki może być pomocna w niwelowaniu jego skutków.
Być może, że nie zajdzie taka potrzeba by ogrody przekształcać do wypełniania funkcji głównie gospodarczych tj. upraw i hodowli, ale działka ma nadal walory społeczno – psychologiczne.
W przypadku towarzyszącego kryzysowi bezrobocia działka pozwala zagospodarować czas wolny dla osób dotkniętych tym zjawiskiem. Pozwala to zachować ludziom zdrową psychikę i zdolność przetrwania do czasu zakończenia recesji.

Ważnym aspektem działki jest również możliwość poszerzania bazy rekreacyjnej dla rodzin, których nie stać na wczasy czy kolonie letnie.
Ogród działkowy w okresie kryzysu, z uwagi na ograniczone pole świadczeń medycznych, jest tym elementem, który poprawia zdrowotność każdego korzystającego z działki i ogrodu. Ograniczone środki na utrzymanie parków nie pozwalają na poszerzenie ich bazy, a ogrody stanowią uzupełnienie zieleni miejskiej, utrzymywanej kosztem działkowców.
Ograniczoność budżetów rodzinnych może wymusić organizację zbiorowych działań takich jak półkolonie dla dzieci, tanie wczasy dla seniorów itp. organizowane w porozumieniach z radami osiedli.
Organizowanie imprez o charakterze sportowym dla młodzieży ogranicza negatywne skutki wynikające z braku zajęcia, tym samym ogranicza zjawiska patologiczne.
Przed ogrodami rysują się nowe wyzwania, które odpowiednio realizowane pozwolą łagodzić społeczne skutki kryzysu. Problem istnieje, trzeba go jedynie rozwiązywać przy inicjatywie samorządów ogrodowych we współpracy z samorządami gmin.
Kryzys jest zjawiskiem, który najdotkliwiej odczuwają osoby słabsze, a tych w ogrodach działkowych jest większość.
W ogrodach działkowych tkwi siła, rezerwa i praca. Trzeba podjąć trud zagospodarowania działek wolnych, mniej atrakcyjnych w porozumieniu z lokalnymi organizacjami społecznymi.
Rosnący trend zapotrzebowania na działki może okazać się korzystnym zjawiskiem dla racjonalnego gospodarowania ziemią dotychczas nie w pełni wykorzystaną.
Wykorzystajmy aspekty działki w ograniczeniu skutków kryzysu.