Polecamy:

Prasa Działkowa

 

Japońskie ogrody

Ogrody działkowe w Japonii.

W  ogrodzie działkowym Hagidai na 106 rodzin jest 117 działek. Jedna działka ma powierzchnie 30 metrów kwadratowych. Każdy rok działalności ogrodu działkowego Hagidai zaczyna się od walnego zgromadzenia. Obejrzyj jak wyglądają ogrody działkowe w Japonii - kliknij

Kalendarium ogrodowe

Marzec

Rośliny ozdobne

Na początku miesiąca
Silnie przycinamy pędy żywopłotów i krzewów, których główną ozdobą są liście i kora - derenie, wierzby i perukowce. Co kilka lat wczesną wiosną wykonujemy też cięcie prześwietlające krzewów ozdobnych. Usuwamy stare, suche i uszkodzone. Pędy wrzosów ścinamy w miejscu znajdującym się pod uschniętymi zeszłorocznymi kwiatostanami. Prawidłowo przycięte rośliny stają się bardziej gęste
i obficiej kwitną jesienią.

Przez cały miesiąc
Z rabat bylinowych usuwamy uschnięte liście i pędy. Glebę między roślinami dobrze jest wyściółkować.
Przycinamy pędy drzew i krzewów kwitnących latem i jesienią.
Rośliny wieloletnie nawozimy wieloskładnikowymi nawozami mineralnymi, w tym specjalnymi mieszankami nawozowymi przeznaczonymi do odpowiednich grup roślin. Starannie grabimy trawnik, usuwając zeschnięte liście i suchą trawę. Sadzimy i przesadzamy byliny kwitnące latem i jesienią. W czasie tego zabiegu dobrze jest w celu odmłodzenia podzielić starsze nadmiernie rozrośnięte kępy. Każda pojedyncza roślinka powinna posiadać co najmniej dwa-trzy nowe, młode pąki. Przez cały marzec siejemy wprost do gruntu: groszek pachnący, czarnuszkę damasceńską, gipsówkę wytworną, mak lekarski i polny, nagietek lekarski, powój trójbarwny, ostróżeczkę ogrodową i polną oraz chabry.
Wysiewamy większość roślin jednorocznych uprawianych z rozsady (cynie, astry, aksamitki) i pikujemy siewki gatunków wysianych w zeszłym miesiącu. Przygotowujemy donice, skrzynki oraz podłoże do wiosennego sadzenia roślin sezonowych ustawianych na balkonach, tarasach i w ogrodzie. Przesadzamy i zasilamy nawozami wieloskładnikowymi rośliny doniczkowe. Zdejmujemy zimowe okrycie z roślin. Najlepiej zrobić to w dzień pochmurny, by uchronić pędy roślin przed poparzeniem przez intensywne wiosenne słońce.

W drugiej połowie miesiąca
Rozgarniamy kopczyki usypane wokół pędów róż i usuwamy zimowe zabezpieczenia z koron róż piennych. Gdy ruszy wegetacja możemy sadzić i przesadzać rośliny wieloletnie. Wiosenne sadzenie dotyczy głównie gatunków wrażliwych na mróz, trudno regenerujących system korzeniowi późno kończących wegetację jesienią. Przed sadzeniem usuwamy wszystkie chwasty rozsypujemy nawozy mineralne, kompost lub torf i przekopujemy podłoże.
Powierzchnię wyrównujemy grabiami i czekamy 1-2 tygodnie, by gleba dobrze osiadła. Posadzone rośliny obficie podlewamy, a wolne przestrzenie ściółkujemy korą, by dłużej zatrzymać wilgoć w podłożu i zapobiec rozrastaniu się chwastów. Nasadzamy do inspektów lub gruntu (jeśli pozwoli na to pogoda) przechowywane sadzonki zdrewniałe krzewów ozdobnych. Obsadzamy pojemniki i rabaty bratkami.

W warzywniku

Na początku miesiąca
W zależności od przebiegu pogody, gdy gleba zaczyna rozmarzać, można zasilić warzywa wieloletnie oraz rośliny przyprawowe (lubczyk, estragon, tymianek, arcydzięgiel, szałwia). W miarę możliwości wzruszamy lekko glebę. Można rozpocząć produkcję rozsad wczesnych odmian warzyw kapustnych.
Rozpoczyna się też produkcję rozsad sałaty, selera i pora przeznaczonych do uprawy w gruncie i pod płaskie okrycia. Nasiona wysiewa się do skrzynek wysiewnych, doniczek z podłożem albo stosuje się siew punktowy do palet rozsadowych - w przypadku, gdy mamy do dyspozycji w miarę dużo miejsca do ich ustawienia. Jeśli nasiona tych gatunków warzyw zostały wysiane już w lutym, siewki w odpowiedniej fazie należy przepikować do małych
doniczek albo do skrzynek w rozstawie 5 x 5 cm. Do doniczek o średnicy 8-10 cm wysiewa się nasiona karczocha, karda, szpinaku nowozelandzkiego (po 2 szt.). Nasiona przed wysiewem można podkiełkować (lub namoczyć przez 24 godz. w wodzie o pokojowej temperaturze). Pod osłonami wysokimi sieje się nasiona wczesnych odmian rzodkiewki. Jeśli jednak niska temperatura (poniżej 0°C) utrzymuje się dłużej, wysiew opóźniamy.
W szklarni pędzi się szczypiorek, natkę pietruszki, cebulę i seler.
W szklarni lub w tunelu sadzi się rozsadę kalafiora, brokułu, kapusty wczesnej, kalarepy. Te niewielkie ilości rozsady są zwykle kupowane. Termin sadzenia uzależniamy od pogody. Gdy zima przedłuża się, sadzenie opóźnione jest o kilka lub kilkanaście dni. Rozsada przed sadzeniem powinna być zahartowana. Zagony z przedzimowymi zasiewami warzyw (np. marchew, koper, pietruszka) warto teraz okryć włókniną lub folią perforowaną, by nieco przyspieszyć wschody.
W drugiej połowie miesiąca przygotowuje się już rozsadę warzyw psiankowatych: pomidora, papryki, miechunki, oberżyny, rodzynka brazylijskiego, a także rozsadę niektórych ziół, np. bazylii, majeranku. Nasiona wysiewa się do małych skrzyneczek, doniczek lub innych niewielkich pojemników.

W końcu miesiąca
W cieplejszych rejonach kraju, na lżejszych glebach można zaczynać pierwsze prace wiosenne. Nawozy miesza się z warstwą gleby podczas wyrównywania powierzchni. Należy wyznaczyć już ścieżki i zagony. Przy sprzyjającej pogodzie wysiewa się nasiona , grochu, bobu, rzodkiewki, kopru. Sieje się też marchew, wczesną, pietruszkę, pasternak, szpinak zwyczajny. Do wolno wschodzących nasion dodaje się nasiona sałaty lub rzodkiewki, by
wcześniej wyznaczyły rzędy. Można sadzić cebulę dymkę, szalotkę i ząbki czosnku (odmiany jare). Wcześnie pojawiające się chwasty natychmiast usuwamy, zwłaszcza na zagonach z warzywami wieloletnimi, wokół altany i wysokich osłon.

O nas

Okręgowy Zarząd Polskiego Związku Działkowców w Szczecinie.

 

Licznik wejść

Dzisiaj 40

Wczoraj 124

W tygodniu 164

W miesiącu 2234

Wszystkich 111588

Kubik-Rubik Joomla! Extensions