13 czerwca br. obradowała Okręgowa Rada na XII posiedzeniu

Po przywitaniu członków Okręgowej Rady i przewodniczącego Okręgowej Komisji Rewizyjnej oraz po zatwierdzeniu porządku obrad i wyborze Komisji Uchwał i Wniosków prezes Okręgu omówił najważniejsze problemy, którymi żyje dzisiaj Związek w tym nasz Okręg szczeciński.

Posiedzenie Okręgowej Rady w ROD Przyjaźń w Szczecinie w dniu 08.11.2021 r.

ROD Przyjaźń, położony na wyjątkowo urozmaiconym terenie, sięgający swoim początkiem roku 1901, zadbany i prowadzony w sposób należyty przez zarząd ROD, kierowany przez panią Kazimierę Wadowską – posiada 1050 działek. Wszystkie są zagospodarowane, a dom działkowca swoją estetyką i urządzeniem przyciąga uwagę każdego, kto się tutaj pojawi.

Jako członkowie ogrodu obecni na zebraniu sprawozdawczym wyrażamy sprzeciw przeciwko próbom likwidacji naszych działek. Kiedy Trybunał Konstytucyjny ogłosił wyrok w sprawie ustawy o ROD, Pańska partia, jako pierwsza zapowiedziała, że nie pozwoli, aby działkowcom stała się krzywda, a przedstawiony projekt Platformy Obywatelskiej zmierza w konsekwencji do likwidacji ruchu działkowego i ogrodów w Polsce.

Potwierdził to jednoznacznie swoim wystąpieniem w Sejmie Pan Poseł Huskowski, czym jesteśmy zbulwersowani. Nie mamy już złudzeń, że likwidacja i nacjonalizacja naszego majątku to Wasz główny cel. To nie ustawa dla działkowców, a dla deweloperów.

Domagamy się, aby Platforma Obywatelska zaprzestała prac nad swoją ustawą, a poparła Obywatelski Projekt Ustawy o Rodzinnych Ogrodach Działkowych poparty prawie milionem podpisów. Projekt naszej ustawy w pełni zabezpiecza istnienie ogrodów i pozwala na dalszy rozwoj ogrodnictwa działkowego w Polsce. Apelujemy do Pana Premiera oraz Posłów wszystkich opcji politycznych, o wspolne poparcie Obywatelskiego Projektu Ustawy o Rodzinnych Ogrodach Działkowych