Okręgowa Rada PZD w Szczecinie odbyła swoje kolejne XII posiedzenie w dniu 11 marca 2024 roku, przy. 74,1 % frekwencji.

Posiedzenie Okręgowej Rady

11 grudnia 2023 r. obradowała Okręgowa Rada PZD w Szczecinie. Program XVI  posiedzenia Okręgowej Rady był urozmaicony a dotyczył wielu dziedzin życia związkowego w skali ogólnokrajowej i okręgowej.

Posiedzenie Okręgowej Rady

23 marca br. obradowała Okręgowa Rada PZD w Szczecinie na kolejnym XIV posiedzeniu, które odbyło się przy 76% frekwencji członków Okręgowej Rady z udziałem Przewodniczącego Okręgowej Komisji Rewizyjnej Pana Eugeniusza Rabuskiego.

Obradom przewodniczył Prezes Okręgu, który powitał uczestników. Po przyjęciu porządku obrad oraz wyborze komisji uchwał i wniosków przystąpiono do realizacji porządku dziennego.

13 czerwca br. obradowała Okręgowa Rada na XII posiedzeniu

Po przywitaniu członków Okręgowej Rady i przewodniczącego Okręgowej Komisji Rewizyjnej oraz po zatwierdzeniu porządku obrad i wyborze Komisji Uchwał i Wniosków prezes Okręgu omówił najważniejsze problemy, którymi żyje dzisiaj Związek w tym nasz Okręg szczeciński.

Posiedzenie Okręgowej Rady w ROD Przyjaźń w Szczecinie w dniu 08.11.2021 r.

ROD Przyjaźń, położony na wyjątkowo urozmaiconym terenie, sięgający swoim początkiem roku 1901, zadbany i prowadzony w sposób należyty przez zarząd ROD, kierowany przez panią Kazimierę Wadowską – posiada 1050 działek. Wszystkie są zagospodarowane, a dom działkowca swoją estetyką i urządzeniem przyciąga uwagę każdego, kto się tutaj pojawi.

Czas biegnie nieubłagalnie. Od ogłoszenia wyroku Trybunału Konstytucyjnego mija rok. Kształt przyszłej ustawy waży się w Sejmie w gabinetach podkomisji i komisji sejmowych. Złożone projekty przyszłej ustawy zmierzają do stworzenia aktu zgodnego z konstytucją ale różnymi drogami.

Dla nas działkowców, najbardziej przystającym do potrzeb przyszłości jest -obywatelski projekt ustawy o ROD.

Jego poparcie wywodzi się z ogrodów od rodzin działkowców i społeczeństwa.

924 tysiące podpisów - to kapitał

Projekt poselski PO jest druzgocący dla całego ustroju ogrodnictwa. Według niego najpierw należy rozmontować system i ewentualnie zaczynać wszystko od nowa. Taką praktykę znamy z gorzkiego doświadczenia z naszej gospodarki po okresie transformacji.

W imię zachowania wartości społecznej ogrodów działkowych, w imię zachowania dorobku pokoleń i praw nabytych - nie można dopuścić do proponowanych rozwiązań.

Unicestwienie Polskiego Związku Działkowców, rozparcelowanie jego majątku, wprowadzenie mnogości regulaminów opracowywanych przez różne stowarzyszenia to zagrożenie chaosem dla wielu ogrodów.

Projekt PO proponuje drakońską kurację, której ogrody nie przetrzymają. Minie kilka lat i z niektórych ogrodów pozostaną jedynie wspomnienia.

Apelujemy dziś do każdego posła uczestniczącego w pracach nad kształtem przyszłej ustawy w postaci jednego projektu, aby oprzeć prace na projekcie obywatelskim i dać szanse ogrodom na stopniową reorganizacje w systemie.

Trybunał Konstytucyjny nie narzuca konieczności rozwiązania PZD.

Przyjęcie zgodnego z Konstytucją rozwiązania wymaga dobrej woli oraz właściwej interpretacji orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego.

Pod listem podpisało się 25 przedstawicieli szczecińskich ROD.