Okręgowa Rada PZD w Szczecinie odbyła swoje kolejne XII posiedzenie w dniu 11 marca 2024 roku, przy. 74,1 % frekwencji.

Posiedzenie Okręgowej Rady

11 grudnia 2023 r. obradowała Okręgowa Rada PZD w Szczecinie. Program XVI  posiedzenia Okręgowej Rady był urozmaicony a dotyczył wielu dziedzin życia związkowego w skali ogólnokrajowej i okręgowej.

Posiedzenie Okręgowej Rady

23 marca br. obradowała Okręgowa Rada PZD w Szczecinie na kolejnym XIV posiedzeniu, które odbyło się przy 76% frekwencji członków Okręgowej Rady z udziałem Przewodniczącego Okręgowej Komisji Rewizyjnej Pana Eugeniusza Rabuskiego.

Obradom przewodniczył Prezes Okręgu, który powitał uczestników. Po przyjęciu porządku obrad oraz wyborze komisji uchwał i wniosków przystąpiono do realizacji porządku dziennego.

13 czerwca br. obradowała Okręgowa Rada na XII posiedzeniu

Po przywitaniu członków Okręgowej Rady i przewodniczącego Okręgowej Komisji Rewizyjnej oraz po zatwierdzeniu porządku obrad i wyborze Komisji Uchwał i Wniosków prezes Okręgu omówił najważniejsze problemy, którymi żyje dzisiaj Związek w tym nasz Okręg szczeciński.

Posiedzenie Okręgowej Rady w ROD Przyjaźń w Szczecinie w dniu 08.11.2021 r.

ROD Przyjaźń, położony na wyjątkowo urozmaiconym terenie, sięgający swoim początkiem roku 1901, zadbany i prowadzony w sposób należyty przez zarząd ROD, kierowany przez panią Kazimierę Wadowską – posiada 1050 działek. Wszystkie są zagospodarowane, a dom działkowca swoją estetyką i urządzeniem przyciąga uwagę każdego, kto się tutaj pojawi.

My członkowie organów kontrolnych ROD wyrażamy swoje głębokie zaniepokojenie zapisami rozporządzenia w sprawie sposobu przygotowania projektu planu ogólnego gminy. Naszym zdaniem wejście w życie powyższego rozporządzenia w obecnym kształcie zmierza ku temu, że może doprowadzić do licznych likwidacji Rodzinnych Ogrodów Działkowych, a tym samym mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego Związku.

Na podstawie delegacji przewidzianej w ustawie z dnia 7 lipca 2023 r. o zmianie ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym oraz niektórych innych ustaw. Zostały zakończone prace nad rozporządzeniem w sprawie sposobu przygotowania projektu planu ogólnego gminy w   Ministerstwie Rozwoju i Technologii w Warszawie. Dokonując nowelizacji ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym zmierza się do wprowadzenia zupełnie nowych narzędzi planistycznych. Zmianą taką będzie w szczególności plan ogólny gminy. Zastąpić ma on obecne studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego. Plan ogólny gminy będzie stanowił akt prawa miejscowego, obligatoryjny dokument planistyczny o zasięgu całej gminy, z treścią którego badana będzie zgodność planów miejscowych, ale także decyzji o warunkach zabudowy. Wszystkie gminy zostaną zobowiązane do przygotowania planów ogólnych do dnia 31.12.2025 r. W ramach którego cały obszar gminy zostanie podzielony na strefy planistyczne, przewidziano 13 stref planistycznych, z czego ogrody działkowe mają być dopuszczalne jedynie w trzech strefach – strefie zieleni i strefach zabudowy jednorodzinne i wielorodzinnej. Miejscowe plany zagospodarowania przestrzennego będą musiały być zgodne z planem ogólnym, zatem rozstrzygnięcia przyjęte na poziomie planu ogólnego zdecydują o zapisach miejscowych planów zagospodarowania przestrzennego. Istotna będzie możliwość wprowadzenia Rodzinnych Ogrodów Działkowych do wszystkich stref planistycznych, tak, aby wykluczyć ryzyko likwidacji Rodzinnych Ogrodów Działkowych i przejmowania ich terenów na cele komercyjne. Naszym zdaniem zapisy rozporządzenia w sprawie sposobu przygotowania projektu planu ogólnego gminy, które będą konkretyzować poszczególne strefy planistyczne, będą miały fundamentalne znaczenie dla przyszłości oraz bezpieczeństwa prawnego działkowców, jak i Rodzinnych Ogrodów Działkowych.

Rodzinne Ogrody Działkowe w całej Polsce, powstawały na przestrzeni ponad 100 lat w różnych warunkach prawnych, politycznych i gospodarczych. Wreszcie powstawały one w różnorakim otoczeniu, często sąsiadują z zakładami przemysłowymi, osiedlami mieszkaniowymi o zabudowie jedno i wielorodzinnej, zlokalizowane są przy szlakach komunikacyjnych, na obrzeżach miast czy też przy lasach. Obecny sposób zagospodarowania poszczególnych obszarów gminy będzie zapewne determinował decyzję gmin w zakresie planów ogólnych. Pojawia się tutaj ryzyko, że na etapie prac nad planem ogólnym Rodzinne Ogrody Działkowe trafią do różnych stref planistycznych, np. gospodarczej czy też komunikacyjnej. W konsekwencji może to doprowadzić do likwidacji Rodzinnych Ogrodów Działkowych znajdujących się strefach, które takich ogrodów nie przewidują.

Należy podkreślić szczególną rolę Rodzinnych Ogrodów Działkowych w życiu społecznym naszego kraju. Jak zapisano w preambule do ustawy z dnia 13 grudnia 2013 r. o rodzinnych ogrodach działkowych „Doceniając pozytywną rolę ogrodnictwa działkowego, będącego dziedziną życia społecznego, przyczyniającą się do zaspakajania socjalnych, wypoczynkowych i rekreacyjnych potrzeb społeczeństwa, a zwłaszcza rodzin z dziećmi, emerytów, rencistów i niepełnosprawnych, poprzez kształtowanie warunków dla prowadzenia aktywnego i zdrowego trybu życia oraz ochrony środowiska i przyrody, uznaje się za konieczne zapewnienie dalszego istnienia i rozwoju rodzinnych ogrodów działkowych, jako stałych elementów infrastruktury gmin, które powinny być uwzględniane w procesie ich rozwoju dla dobra obecnego i przyszłych pokoleń”.

Jako działkowcy podejmiemy zdecydowane działania aby zabezpieczyć istnienie Rodzinnych Ogrodów Działkowych oraz ich dalszy rozwój.

Jako przedstawiciele działkowców wyrażamy swój sprzeciw wobec wprowadzonego rozporządzenia w sprawie sposobu przygotowania projektu planu ogólnego gminy na podstawie delegacji przewidzianej w ustawie z dnia 7 lipca 2023 r. o zmianie ustawy o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym oraz niektórych innych ustaw. Proponowane w nim zmiany są przez środowisko działkowców nie do zaakceptowania i budzą bardzo poważne wątpliwości i troskę o przyszłość ogrodnictwa działkowego w Polsce.

Pod  „Stanowiskiem ……”  swoje podpisy złożyło 81 osób biorących udział w naradach szkoleniowych.