W dniu 12.03.2018 roku w siedzibie Okręgu odbyło się posiedzenie Okręgowej Rady PZD w Szczecinie, przy frekwencji ponad 82%. Jak co roku w marcu myślą przewodnią było sprawozdanie merytoryczne i finansowe Okręgowej Rady PZD oraz przyjęcie sprawozdania finansowego Okręgu PZD za rok 2017 i preliminarzy finansowych na rok 2018.

Działkowcy - członkowie Rodzinnego Ogrodu Działkowego im. „L. Waryńskiego" w Szczecinie uczestniczący w Walnym Zebraniu Sprawozdawczym w dniu 06.04.2013 roku 2013r. dyskusję nad projektami ustaw o ogrodach działkowych. Stwierdzamy zdecydowanie, że projekt ustawy o ogrodach działkowych przygotowany przez PO, doprowadzi do ruiny a może w dalszej przyszłości do likwidacji ogrodów działkowych. W naszej ocenie jest to próba nacjonalizacji infrastruktury ogrodów działkowych, które przez wiele lat tworzyliśmy naszą ciężką pracą i za nasze pieniądze. Stanowczo protestujemy przeciwko wszelkim zakusom dążącym do pozbawienia nas naszego wieloletniego a często kilkupokoleniowego dorobku - naszych działek, naszych Rodzinnych Ogrodów Działkowych.

Nie zgadzamy się na likwidację naszej organizacji jaką jest PZD. Zorganizowaliśmy się w Polski Związek Działkowców i tak chcemy dalej funkcjonować. Z propozycji PO, wynika całkowite podporządkowanie Gminom.W związku z powyższym, opracowaliśmy projekt obywatelski, który spełnia nasze oczekiwania. Uwzględnia on także wyrok Trybunału Konstytucyjnego. Zwracamy się z prośbą o zaprzestanie prac nad projektem ustawy PO a o zdecydowane poparcie projektu ustawy obywatelskiej o ROD, która jest przyjazna Rodzinom. Apelujemy do najwyższych władz naszego państwa, wszystkich partii politycznych i klubów parlamentarnych aby wykazali poszanowanie do nabytych praw obywateli ich dobrą wolę do zrzeszania się w dowolnej organizacji, do społecznego zaangażowania oraz pracy obywateli. Takich postaw jako ich elektorat oczekujemy od politycznych elit.

Wszystkich 207010