W dniu 12.03.2018 roku w siedzibie Okręgu odbyło się posiedzenie Okręgowej Rady PZD w Szczecinie, przy frekwencji ponad 82%. Jak co roku w marcu myślą przewodnią było sprawozdanie merytoryczne i finansowe Okręgowej Rady PZD oraz przyjęcie sprawozdania finansowego Okręgu PZD za rok 2017 i preliminarzy finansowych na rok 2018.

Uczestnicy zebrania w ROD XX-lecia w Szczecinie po zapoznaniu się z obywatelskim projektem ustawy o ROD wyrażają stanowisko poparcia dla inicjatywy ustawodawczej w/w projektu.

Obywatelski projekt ustawy o ROD pozwala w dalszym ciągu zachować nabyte prawa i pozwala na istnienie ogrodów. Jest to bezpieczne przejście z zakwestionowanej ustawy z 2005 roku o ROD przez Trybunał Konstytucyjny. Daje możliwość pluralizmu i różnej formy zakładania stowarzyszeń ogrodowych oraz otrzymania działki każdemu zainteresowanemu jej uprawianiem.

Jesteśmy pełni podziwu i uznania dla zespołu, który stworzył projekt ustawy o ROD w tak krótkim czasie. Projekt, który zabezpiecza nabyte prawa kilku pokoleń działkowców. W ramach potwierdzenia poparcia dla w/w projektu zebraliśmy niemal 400% podpisów.

Z pełną dezaprobatą wypowiadamy się przeciw projektom Solidarnej Polski i Platformy Obywatelskiej. Ich pomysły pozbawiają działkowców nabytych praw, nacjonalizację i komunalizację majątku powstałego ze składek działkowców gromadzonego przez pokolenia, likwidację milionowej, samofinansującej się organizacji.

Nie zgadzamy się na obciążenia finansowe i zarządzanie przez właściciela terenu. Uważamy, że wymienione ugrupowania polityczne zapomniały czym jest dobro społeczne i prawa nabyte jak również o pomocy socjalnej dla mniej zamożnego społeczeństwa. Kalkulacje finansowe przerastają liczących zyski.

Rządzący obciążając samorządy zadaniami nie dają żadnych subwencji - aby pozyskać środki upatrzyli sobie ogrody działkowe. Nie mogąc rozbić organizacji działkowców przez ponad 20 lat użyto najcięższych armat prawa - Trybunał Konstytucyjny. Niezgodność z konstytucją zakwestionowanych 24 artykułów ustawy o ROD z 8 lipca 2005 r. budzi wiele zastrzeżeń przez znawców prawa i konstytucji. Podzielamy zdania odrębne sędziów Andrzeja Wróbla i Marka Kotlinowskiego. Uważamy, że wyrok Trybunału Konstytucyjnego był farsą, otworzył drogę do gruntów, na których zlokalizowane są ogrody na cele komercyjne, a projekty Solidarnej Polski pod wodzą Andrzeja Dery oraz Platformy Obywatelskiej autorstwa Stanisława Huskowskiego dobitnie to potwierdzają i nie mają nic wspólnego z solidaryzmem społecznym.

Gdzie są obietnice, że działkowcom nie stanie się krzywda?.

Nasi wybrańcy narodu mają dziwną skłonność niszczenia tego co dobre, sprawdzone i służy dobru ogółu. Często z powodu własnych partykularnych interesów nikt nie jest w stanie ich przekonać nawet do już sprawdzonych wzorów z krajów europejskich organizacji ogrodów.

Wiemy, że pisane stanowiska do władz i do polityków pozostały bez echa - tyle pisano o aspektach społecznych, pomocy tym mniej zamożnym w budżecie domowym, wypoczynku w zdrowym środowisku i integracji społecznej, dożywaniu sędziwych lat w kontakcie z naturą. Ludziom którzy pokochali filozofię uprawy działek, mieszkańcom bloków, emerytom i rencistom zostanie pilot od telewizora, nie zawsze pełna lodówka i ciasny balkon, a jeśli zabraknie na leki lub czynsz - opieka społeczna. Pytanie kto zyska? - na pewno deweloperzy, lobby komercyjne, iluzorycznie samorządy, a na pewno ZUS. Dlatego działkowcy ROD im. XX-lecia w Szczecinie w pełni popierają obywatelski

projekt ustawy o ROD. Natomiast projektom Solidarnej Polski i Platformy Obywatelskiej mówimy stanowcze- NIE !.

Z wyrazami szacunku i prośbą o procedowanie nad obywatelskim projektem ustawy o ROD.

Uczestnicy Walnego Zebrania Sprawozdawczego ROD im. XX-lecia w Szczecinie.

Otrzymują:

Premier Rządu RP Donald Tusk