Okręgowe Dni Działkowca w Świnoujściu

Jubileuszowe uroczystości 120 lecia ogrodnictwa działkowego w Polsce, w szczecińskim okręgu połączone zostały z Okręgowymi Dniami Działkowca. Obchody odbyły się w Świnoujściu, na placu Adama Mickiewicza, mieszczącym się przy Urzędzie Miasta.

Prognozy pogodowe na nadchodzący dzień  9 września były nieciekawe, nie wróżyły sprzyjającej pogody. Tak też się stało, cały wieczór i w noc poprzedzającą uroczystość padał deszcz. Dla organizatorów stworzyło to dodatkowe  kłopoty, tym bardziej, że uroczystość przewidziana została na wolnym powietrzu.

Reakcja na apel działkowców

Na apel o zagrożeniach ze strony nieodpowiedzialnych osób, byłych członków naszej organizacji, próbujących siać ferment i podważać walory ustawy o ROD – zareagowało kierownictwo PIS, przekazując posłowi rozpoznanie tematu.

Z przedstawicielami sygnatariuszy apelu spotkał się  22 sierpnia br. poseł Pan Artur Szałabawka.

Trzy w jednym

Sprawy bezpieczeństwa, zagrożeń powodowanych podtopieniem oraz bieżące problemy PZD były tematem trójczłonowej narady przedstawicieli ogrodów Miasta Szczecina w dniu 27 lipca br. Część pierwszą zorganizowano przy współudziale z Miejską Komendą Policji, której specjaliści ze wszystkich komend dzielnicowych miasta, przedstawiali działkowcom stan bezpieczeństwa w swoich rejonach odpowiedzialności, ze szczególnym uwzględnieniem stanu w ogrodach działkowych. Całość problemu przedstawił podinspektor Tomasz Gwiazdowski.

„Na półmetku”

Odbywające się posiedzenie Okręgowego Zarządu Polskiego Związku Działkowców w dniu 26.05.2017 r. miało bogaty program obrad. Oceniona została sytuacja, wynikająca z zagrożenia dla żywotnych interesów działkowców i ogrodów działkowych zrzeszonych w PZD, przez nieodpowiedzialne wystąpienia do najważniejszych czynników państwa o rewizję ustawy o ROD, blokowanie działań w realizacji zadań PZD oraz nieuprawnione stawianie zarzutów przez grupę tzw. „Wolnych działkowców”, uzurpującej sobie prawo do podejmowania kroków, zmierzających do oceny funkcjonowania ogrodnictwa działkowego w państwie i funkcjonowania PZD.

Obrady VII Posiedzenia Zarządu Okręgowego

Dnia 13 marca  br., w siedzibie Okręgu odbyło się posiedzenie Zarządu Okręgowego, przy ponad 80% frekwencji. Myślą przewodnią było sprawozdanie merytoryczne i finansowe okręgowego zarządu oraz przyjęcie bilansu za rok 2016 i przyjęcie preliminarza na rok 2017.

W posiedzeniu uczestniczył wiceprzewodniczący Okręgowej Komisji Rewizyjnej, który odczytał protokół z badania sprawozdania finansowego i preliminarza oraz zgłosił wniosek o ich przyjęcie.

Oceniając zyski i straty roku ubiegłego w podsumowaniach świątecznych, wpadł mi w rękę artykuł autorstwa PP, zamieszczony 2.11. ub. roku w 13 numerze pisma, pod dość tajemniczym tytułem „Tajne zebranie pyrzyckich działkowców”.

Sprawa dotyczyła ustawowego zebrania wszystkich działkowców ogrodu, obwarowanego szczególnymi kryteriami ustawy o rodzinnych ogrodach działkowych. W zebraniu takim uczestniczą wyłącznie działkowcy, konkretnego ogrodu i debatują  o konkretnej sprawie. Nie jest to zwyczajne zebranie sprawozdawcze. Nie jest też zebraniem informacyjnym. Takie zebranie ma dać odpowiedź – komu działkowcy ufają i komu powierzą prowadzenie ogrodu.

Tu mediów się nie zaprasza, a skoro nie, to nie powinno się na siłę wciskać. Stare porzekadło głosi „kogo nie proszą, tego na kiju wynoszą”, więc trudno mieć pretensje do zarządu ROD, który był odpowiedzialny za organizację zebrania. Trudno się mu dziwić, że zareagował tak, a nie inaczej na pojawienie się nieawizowanej wcześniej TVK Aura.

Dla mnie jednak, nadanie artykułowi tytułu cytowanej treści, świadomie naprowadza czytelnika na rzekomy spisek lub innego rodzaju tajemnicze działanie zarządu ogrodu. To  zebranie nie było tajne! Każdy z działkowców otrzymał zawiadomienie i tylko on miał prawo brać udział. To o jakiej tajności tu mówimy? Reakcja zarządu była uzasadniona.

A swoją drogą, warto się zastanowić, komu ma służyć ciągłe podgrzewanie tematu, o rzekomo trwającym od jakiegoś czasu konflikcie między zarządem a działkowcami.  Bo i po co napuszczać jednych na drugich? Działkowcy wiedzą lepiej, co im odpowiada i oni decydują jak postąpić, a nie garstka z zarejestrowanego stowarzyszenia, którym się z zasady niewiele podoba. Ale to jest ich problem.

Prawo jest prawem. Należy go szanować i przestrzegać, nawet jeżeli niezupełnie nam odpowiada.

Ludziom, którzy publicznie zabierają głos, należałoby doradzić, aby ważyć słowa, które idą w świat. Chyba, że celem jest manipulacja.

Prezes  Okręgowego Zarządu PZD

w Szczecinie