W dniu 12.03.2018 roku w siedzibie Okręgu odbyło się posiedzenie Okręgowej Rady PZD w Szczecinie, przy frekwencji ponad 82%. Jak co roku w marcu myślą przewodnią było sprawozdanie merytoryczne i finansowe Okręgowej Rady PZD oraz przyjęcie sprawozdania finansowego Okręgu PZD za rok 2017 i preliminarzy finansowych na rok 2018.

Okręgowe Dni Działkowca w Świnoujściu

Jubileuszowe uroczystości 120 lecia ogrodnictwa działkowego w Polsce, w szczecińskim okręgu połączone zostały z Okręgowymi Dniami Działkowca. Obchody odbyły się w Świnoujściu, na placu Adama Mickiewicza, mieszczącym się przy Urzędzie Miasta.

Prognozy pogodowe na nadchodzący dzień  9 września były nieciekawe, nie wróżyły sprzyjającej pogody. Tak też się stało, cały wieczór i w noc poprzedzającą uroczystość padał deszcz. Dla organizatorów stworzyło to dodatkowe  kłopoty, tym bardziej, że uroczystość przewidziana została na wolnym powietrzu.

Reakcja na apel działkowców

Na apel o zagrożeniach ze strony nieodpowiedzialnych osób, byłych członków naszej organizacji, próbujących siać ferment i podważać walory ustawy o ROD – zareagowało kierownictwo PIS, przekazując posłowi rozpoznanie tematu.

Z przedstawicielami sygnatariuszy apelu spotkał się  22 sierpnia br. poseł Pan Artur Szałabawka.

Trzy w jednym

Sprawy bezpieczeństwa, zagrożeń powodowanych podtopieniem oraz bieżące problemy PZD były tematem trójczłonowej narady przedstawicieli ogrodów Miasta Szczecina w dniu 27 lipca br. Część pierwszą zorganizowano przy współudziale z Miejską Komendą Policji, której specjaliści ze wszystkich komend dzielnicowych miasta, przedstawiali działkowcom stan bezpieczeństwa w swoich rejonach odpowiedzialności, ze szczególnym uwzględnieniem stanu w ogrodach działkowych. Całość problemu przedstawił podinspektor Tomasz Gwiazdowski.

W Internecie, na różnych forach od czasu do czasu pojawiają się wiadomości o postulatach tzw. wolnych działkowców, zmierzające w swojej istocie do zmiany niektórych przepisów ustawy o rodzinnych ogrodach działkowcach. Kto to są ci „wolni działkowcy'", ilu ich jest i kogo reprezentują? Warto się tym ludziom przyjrzeć bliżej. Ludzie ci, własny interes przedkładają nad interes ogółu działkowców.

Dążenie do legalizacji samowoli budowlanych na działkach, czy tolerowanie zamieszkiwania w altanach działkowych, to główny aspekt zgłaszanych postulatów i żądanie abolicji. A gdzie byli wtedy, gdy świadomie łamali prawo? Dążenie do zmiany rygorów ustawy, dotyczących zebrań wszystkich działkowców, ma głównie na celu możliwość lepszej manipulacji działkowcami w dążeniu do secesji.

Takie stawianie sprawy i występowanie z tym do władz państwowych lub parlamentarzystów, jest drogą niebezpieczną, ryzykowną i zagraża interesom każdego działkowca oraz ogrodom, jako zbiorowościom. Postulowanie jakiegoś wyimaginowanego uwłaszczenia, to również działanie przeciwko idei ogrodów rodzinnych, dostępnych dla szerokiego ogółu mieszkańców.

Ustawa o ROD, zaakceptowana przez wszystkie siły polityczne w parlamencie dobrze służy działkowcom i społeczeństwu. Każde próby kombinowania przy ustawie są niepotrzebne i groźne w skutkach dla wszystkich rodzin działkowców.

Apelujemy do pomysłodawców o opamiętanie się, a do zdrowo myślących działkowców o czujność i napiętnowanie każdego wystąpienia przeciwko ustawie i przeciwko obowiązującym dzisiaj porządkowi prawnemu.

Popisy 8 członków kolegium