W dniu 12.03.2018 roku w siedzibie Okręgu odbyło się posiedzenie Okręgowej Rady PZD w Szczecinie, przy frekwencji ponad 82%. Jak co roku w marcu myślą przewodnią było sprawozdanie merytoryczne i finansowe Okręgowej Rady PZD oraz przyjęcie sprawozdania finansowego Okręgu PZD za rok 2017 i preliminarzy finansowych na rok 2018.

Okręgowe Dni Działkowca w Świnoujściu

Jubileuszowe uroczystości 120 lecia ogrodnictwa działkowego w Polsce, w szczecińskim okręgu połączone zostały z Okręgowymi Dniami Działkowca. Obchody odbyły się w Świnoujściu, na placu Adama Mickiewicza, mieszczącym się przy Urzędzie Miasta.

Prognozy pogodowe na nadchodzący dzień  9 września były nieciekawe, nie wróżyły sprzyjającej pogody. Tak też się stało, cały wieczór i w noc poprzedzającą uroczystość padał deszcz. Dla organizatorów stworzyło to dodatkowe  kłopoty, tym bardziej, że uroczystość przewidziana została na wolnym powietrzu.

Reakcja na apel działkowców

Na apel o zagrożeniach ze strony nieodpowiedzialnych osób, byłych członków naszej organizacji, próbujących siać ferment i podważać walory ustawy o ROD – zareagowało kierownictwo PIS, przekazując posłowi rozpoznanie tematu.

Z przedstawicielami sygnatariuszy apelu spotkał się  22 sierpnia br. poseł Pan Artur Szałabawka.

Trzy w jednym

Sprawy bezpieczeństwa, zagrożeń powodowanych podtopieniem oraz bieżące problemy PZD były tematem trójczłonowej narady przedstawicieli ogrodów Miasta Szczecina w dniu 27 lipca br. Część pierwszą zorganizowano przy współudziale z Miejską Komendą Policji, której specjaliści ze wszystkich komend dzielnicowych miasta, przedstawiali działkowcom stan bezpieczeństwa w swoich rejonach odpowiedzialności, ze szczególnym uwzględnieniem stanu w ogrodach działkowych. Całość problemu przedstawił podinspektor Tomasz Gwiazdowski.

Pojawiają się informacje o zbieraniu się grupki osób, na kameralnych spotkaniach, nazywanych szumnie konferencjami. Spotkania odbywają się cyklicznie, w różnych miastach. Jedynym celem tych spotkań jest szkodzenie wizerunkowi PZD. Uczestnicy występują z petycjami, rzekomo w interesie miliona osób „posiadających” działki.

O który milion chodzi, tego nie wyjaśniają, bo milion działkowców Stowarzyszenia PZD, nie upoważnił ich do występowania w naszym imieniu. Praktycznie nie reprezentują nikogo.

Papier jednak przyjmuje wszystko, więc piszą do przeróżnych instytucji oraz do polityków. Ponieważ nikt nie chce podejmować z nimi poważnej dyskusji, szukają różnych sposobów, by nagłaśniać swoje pomysły na reformę ogrodnictwa działkowego w Polsce. Internet do tego nadaje się doskonale, bo można pod anonimowym adresem pleść dowoli i bezkarnie.

Sytuacja się zmienia, jeżeli kierują apele sygnowane swoim podpisem. Apele  zawierają same kłamstwa o katastrofalnym stanie rodzinnych ogrodów działkowych, o marnotrawieniu pieniędzy społecznych na struktury, o nieujawnianiu przychodów i rozliczania się z wydatków, nie wspominając już o fałszowaniu historii, dotyczącej powstawania i rozwoju ROD.

Wg autorów tych petycji, Związek należałoby zlikwidować. Należałoby również zmienić ustawę o ROD pod ich pomysły, pomimo że ustawa jest dobrym prawem i służy wszystkim, bez wyjątku działkowcom. Marzy im się uwłaszczenie i to, by nie było żadnej kontroli nad nimi, a którzy widzą siebie na miejscu PZD.

Skąd się bierze tyle cynizmu u tych ludzi i wylewania tyle obrzydliwości na PZD?

Logika wskazuje, że jeżeli zdecydowali się wystąpić z tego niedobrego PZD, to powinni pójść własną drogą i pokazać, co potrafią. Jeżeli są nadal w naszym Stowarzyszeniu, a jest im tak źle, to nic nie stoi na przeszkodzie, aby każdy z nich przestał być członkiem, bez uszczerbku dotyczącego działki, bo prawo dzierżawy działkowej zachowuje nadal.

Opłaty na funkcjonowanie Stowarzyszenia i koszty działalności ogrodu występować będą wszędzie, gdyż jak wskazuje praktyka, ogrody, które się wyodrębniły wcale kosztów tych nie obniżyły, więc o co chodzi? Idzie o to, że ci, którym zdarzyło się wejść w kolizję z prawem i ponieśli tego konsekwencje, lub takowe im grożą w przyszłości, stają się po prostu wrogami PZD.

Zaślepienie walką z PZD, odbiera im rozsądek i proponują rozwiązania, które są szkodliwe dla wszystkich działkowców. Ponadto trzeba przestrzegać prawa, które wg nich jest nieodpowiednie, więc należy je zmienić.

Takie nieodpowiedzialne działanie musi budzić sprzeciw każdego działkowca.

Podejmowanie z tymi ludźmi dialogu, mija się z celem, ze względu na to, iż mają zakodowane jednostronne widzenie rzeczywistości. Tylko ich racje mają być uwzględnione i w tym celu stosują manipulacje i szermują kłamstwami.

Spośród sygnatariuszy apelu skierowanego do Rzecznika Praw Obywatelskich są również dwaj przedstawiciele stowarzyszeń zarejestrowanych z naszego okręgu, a nie prowadzących ogrodu, gdyż nie uzyskali aprobaty działkowców.

Takie wywrotowe działanie powinno mieć swój finał, gdyż bezpodstawne oskarżanie jest obrażaniem nas i szkodzą normalnemu funkcjonowaniu ogrodów

Stanowisko kierujemy do Rzecznika Praw Obywatelskich i Krajowej Rady PZD.

Prezydium OZ w Szczecinie