W dniu 12.03.2018 roku w siedzibie Okręgu odbyło się posiedzenie Okręgowej Rady PZD w Szczecinie, przy frekwencji ponad 82%. Jak co roku w marcu myślą przewodnią było sprawozdanie merytoryczne i finansowe Okręgowej Rady PZD oraz przyjęcie sprawozdania finansowego Okręgu PZD za rok 2017 i preliminarzy finansowych na rok 2018.

Okręgowe Dni Działkowca w Świnoujściu

Jubileuszowe uroczystości 120 lecia ogrodnictwa działkowego w Polsce, w szczecińskim okręgu połączone zostały z Okręgowymi Dniami Działkowca. Obchody odbyły się w Świnoujściu, na placu Adama Mickiewicza, mieszczącym się przy Urzędzie Miasta.

Prognozy pogodowe na nadchodzący dzień  9 września były nieciekawe, nie wróżyły sprzyjającej pogody. Tak też się stało, cały wieczór i w noc poprzedzającą uroczystość padał deszcz. Dla organizatorów stworzyło to dodatkowe  kłopoty, tym bardziej, że uroczystość przewidziana została na wolnym powietrzu.

Reakcja na apel działkowców

Na apel o zagrożeniach ze strony nieodpowiedzialnych osób, byłych członków naszej organizacji, próbujących siać ferment i podważać walory ustawy o ROD – zareagowało kierownictwo PIS, przekazując posłowi rozpoznanie tematu.

Z przedstawicielami sygnatariuszy apelu spotkał się  22 sierpnia br. poseł Pan Artur Szałabawka.

Trzy w jednym

Sprawy bezpieczeństwa, zagrożeń powodowanych podtopieniem oraz bieżące problemy PZD były tematem trójczłonowej narady przedstawicieli ogrodów Miasta Szczecina w dniu 27 lipca br. Część pierwszą zorganizowano przy współudziale z Miejską Komendą Policji, której specjaliści ze wszystkich komend dzielnicowych miasta, przedstawiali działkowcom stan bezpieczeństwa w swoich rejonach odpowiedzialności, ze szczególnym uwzględnieniem stanu w ogrodach działkowych. Całość problemu przedstawił podinspektor Tomasz Gwiazdowski.

Okręgowy Zarząd Polskiego Związku Działkowców, reprezentujący 51 tysięcy rodzin działkowców z terenu województwa Zachodniopomorskiego, po zapoznaniu się z projektem ustawy o ułatwieniach w przygotowaniu i realizacji inwestycji mieszkaniowych oraz inwestycji towarzyszących, wyraża zaniepokojenie przyszłym losem rodzin działkowców oraz rodzinnych ogrodów działkowych prowadzonych przez Stowarzyszenie ogrodowe PZD.

W okręgu szczecińskim funkcjonuje 169 ogrodów na 2507 ha gruntu. W samym tylko Szczecinie jest 89 ogrodów na 1128 ha.

Dotychczas stabilizację w funkcjonowaniu ogrodów zapewniała ustawa o ROD z 13.12.2013 r., której przepisy czytelnie i jasno określają zasady koniecznych likwidacji, odszkodowań oraz odtwarzania ogrodów i działek na terenie zamiennym.

Proponowana ustawa dotycząca, przyspieszonego budownictwa mieszkalnego z merytorycznego i społecznego punktu widzenia nie budzi naszych zastrzeżeń. Ma ona bowiem na celu przyspieszenie wychodzenia z trudnej sytuacji mieszkaniowej, zwłaszcza dla rodzin niezamożnych. Problem mieszkaniowy dostrzegany jest także w PZD z uwagi na wykorzystywanie altan do czasowego zamieszkiwania, pomimo ustawowego zakazu.  Problem ten dotyczy najczęściej właśnie rodzin o najniższym statucie społecznym i zamożności.

Realizacja proponowanej ustawy o przyspieszonym budownictwie mieszkaniowym, mogłaby rozwiązać również ten problem dla PZD. W tym względzie zdajemy sobie sprawę ze społecznej roli proponowanego projektu ustawy.

Projekt ustawy, co prawda w żadnym miejscu nie dotyka rodzinnych ogrodów działkowych bezpośrednio. W artykule 5 projektu wyraźnie zaznaczono, że grunty rolne są chronione.

Z treści wielu następnych przepisów rodzi się już inna wizja przyszłości ogrodów działkowych, według której, likwidacja może dotknąć każdy ogród i w każdym czasie.

Dla budownictwa mieszkaniowego lub towarzyszącego potrzebne są grunty, których w mieście brakuje, a ogrody działkowe funkcjonują na gruntach samorządu lub państwa głównie w mieście.

Według projektu proponowanej ustawy, ogrody działkowe nie będą miały żadnej ochrony, nawet te, które są ujęte w planach przestrzennego zagospodarowania miast lub legitymujące się tytułem użytkowania wieczystego. W gorszej sytuacji są ogrody działkowe posiadające tytuł użytkowania zwykłego. Natomiast najgorsza sytuacja może spotkać ogrody o nieuregulowanym stanie prawnym, który to proces, nie został całkowicie zakończony według art. 75 i 76 ustawy o ROD, jednak nie z winy PZD.

Przewidziany ustawą  tryb pozyskiwania gruntów na zasadzie tej szczególnej spec ustawy oraz ograniczone możliwości korygowania podejmowanych w tym względzie decyzji, przez uprawnione do tego organy, wskazuje, że działkowiec jako użytkownik, a ogród jako całość, może być dotknięty skutkami proponowanej ustawy w każdym czasie a Stowarzyszenie Ogrodowe PZD, może być całkowicie pominięte, nie będąc stroną, w przypadku braku tytułu do gruntu lub gdy jego prawo użytkowania nie jest ujawnione w księgach wieczystych.

Rodzinne ogrody działkowe spełniają wielorakie funkcje społeczne i są urządzeniami użyteczności publicznej. Lokalizacja ogrodów oraz infrastruktura towarzysząca, może być czynnikiem zachęcającym do podejmowania decyzji o przeznaczaniu ogrodów na budownictwo mieszkaniowe lub towarzyszące. Takie trendy znamy z wieloletniego doświadczenia. Jeżeli bowiem grunty pod ogrodami, nie są chronione jednoznacznymi przepisami ustawy, zawsze rodziły się i rodzą nadal tendencje do pomysłów na ich likwidację.

Rozumiejąc potrzebę przyspieszonego rozwiązania sytuacji mieszkaniowej, pojawiają się jednak pytania:

1. Czy budownictwo mieszkaniowe musi aż tak bardzo być wspierane szczególną spec ustawą przy istniejących uregulowaniach w przepisach innych ustaw.

2. Dlaczego PZD jako stowarzyszenie nie zostało uwzględnione w procesie opiniowania wspomnianego projektu ustawy? Projekt ustawy na temat ogrodów działkowych milczy i nie wiadomo, czy nas nie obejmuje, czy mamy żyć w niewiedzy i czekać na ostateczne decyzje, podejmowane, w wyjątkowym trybie proponowanej ustawy.

Zwracamy się z apelem o rzetelne rozważenie tego tak istotnego problemu dla działkowców. Pochopne rozwiązana mogą pomóc jednym a skrzywdzić drugich.

Trwają jeszcze debaty nad projektem, jest więc jeszcze czas na przemyślenia i analizy. Sygnalizujemy problem, by nie załatwiono niczego bez nas.

Stanowisko kierujemy do

- Ministra Inwestycji i Rozwoju,

- Rządowego Centrum Legislacji

- Krajowego Zarządu PZD.

Nadchodzą Święta Wielkanocne, nadchodzi czas nadziei, oby tylko rodzące się nadzieje nie zawiodły tysięcy rodzin działkowców.

OKRĘGOWY ZARZĄD

POLSKIEGO ZWIĄZKU DZIAŁKOWCÓW