W dniu 12.03.2018 roku w siedzibie Okręgu odbyło się posiedzenie Okręgowej Rady PZD w Szczecinie, przy frekwencji ponad 82%. Jak co roku w marcu myślą przewodnią było sprawozdanie merytoryczne i finansowe Okręgowej Rady PZD oraz przyjęcie sprawozdania finansowego Okręgu PZD za rok 2017 i preliminarzy finansowych na rok 2018.

Okręgowe Dni Działkowca w Świnoujściu

Jubileuszowe uroczystości 120 lecia ogrodnictwa działkowego w Polsce, w szczecińskim okręgu połączone zostały z Okręgowymi Dniami Działkowca. Obchody odbyły się w Świnoujściu, na placu Adama Mickiewicza, mieszczącym się przy Urzędzie Miasta.

Prognozy pogodowe na nadchodzący dzień  9 września były nieciekawe, nie wróżyły sprzyjającej pogody. Tak też się stało, cały wieczór i w noc poprzedzającą uroczystość padał deszcz. Dla organizatorów stworzyło to dodatkowe  kłopoty, tym bardziej, że uroczystość przewidziana została na wolnym powietrzu.

Reakcja na apel działkowców

Na apel o zagrożeniach ze strony nieodpowiedzialnych osób, byłych członków naszej organizacji, próbujących siać ferment i podważać walory ustawy o ROD – zareagowało kierownictwo PIS, przekazując posłowi rozpoznanie tematu.

Z przedstawicielami sygnatariuszy apelu spotkał się  22 sierpnia br. poseł Pan Artur Szałabawka.

Trzy w jednym

Sprawy bezpieczeństwa, zagrożeń powodowanych podtopieniem oraz bieżące problemy PZD były tematem trójczłonowej narady przedstawicieli ogrodów Miasta Szczecina w dniu 27 lipca br. Część pierwszą zorganizowano przy współudziale z Miejską Komendą Policji, której specjaliści ze wszystkich komend dzielnicowych miasta, przedstawiali działkowcom stan bezpieczeństwa w swoich rejonach odpowiedzialności, ze szczególnym uwzględnieniem stanu w ogrodach działkowych. Całość problemu przedstawił podinspektor Tomasz Gwiazdowski.

Szanowny Panie Ministrze. My, członkowie Rodzinnego Ogrodu Działkowego „Granica" w Świnoujściu, zebrani na Walnym Zebraniu Sprawozdawczym w dniu 14-04-2018 wyrażamy nasze poważne zaniepokojenie co do przyszłości ogrodów działkowych w polskich miastach. Nasz niepokój wzbudza projekt wspomnianej ustawy, która, naszym zdaniem, ewidentnie zagroziłaby Rodzinnym Ogrodom Działkowym, a co za tym idzie, godziłaby w interes działkowców. To zagrożenie dla środowiska, którego reprezentantem jest jedna z organizacji społecznych o największych tradycjach i wielkim dorobku-Polski Związek Działkowców.

Nasze środowisko zbyt dużo przeżyło w ostatnich latach dramatycznych momentów. Walka o ustawę o ROD, potem batalia o zachowanie budowanych przez kilka już pokoleń działkowców altan... W tym kontekście nikogo nie powinno dziwić, że ogłoszenie wspomnianego projektu ustawy budzi nasze wielkie obawy.

Zaproponowany w projekcie ustawy program ułatwiania inwestycji mieszkaniowych oraz innych -towarzyszących, może oznaczać łatwe przejmowanie terenów ogrodów działkowych

ogromny sprzeciw naszych działkowców budzą konkretne zapisy projektu, m.in. ten, stanowiący, że nawet zapisy w miejscowych planach zagospodarowania przestrzennego które przeznaczały dany teren pod funkcję zieleni działkowej nie będą, po wejściu proponowanej ustawy honorowane, tzn. nie dadzą gwarancji, że na takim terenie nie powstanie zabudowa zamiast tak potrzebnych, zielonych płuc miasta.

Oddanie w ręce żądnych zysku inwestorów i developerów przestrzeni, w której ludzie mogliby odnaleźć chwile wytchnienia od powszedniej pogoni uważamy za próbę wciśnięcia nas do szufladek kombinatu codzienności, próbę daleką od wartości humanistycznych!

Panie Ministrze!

Odwołując się do niemal 130 już letniej tradycji ogrodnictwa działkowego w Polsce, wnioskujemy o rozszerzenie projektu ustawy o zapisy, które zagwarantują funkcjonowanie ogrodów działkowych w Polsce na zajmowanych dotychczas terenach. Tej przestrzeni wypoczynku i zdrowia potrzebują zwłaszcza seniorzy, których odsetek w naszym społeczeństwie systematycznie rośnie. Nie bez znaczenie jest tu również rola jaką Rodzinne Ogrody Działkowe odgrywają w życiu społeczności lokalnych. Nasze miasto, (w którym funkcjonuje aż 11 ROD!) jest doskonałym przykładem tego jak ogrody mogą wpisać się w jego krajobraz i sprawiać by nie tylko piękniej wyglądało ale także by mieszkańcy myśleli o tym skrawku używając pięknego przymiotnika „moja działka", „moja kraina", „moja ojczyzna"!

W miesiącu 2075