W dniu 12.03.2018 roku w siedzibie Okręgu odbyło się posiedzenie Okręgowej Rady PZD w Szczecinie, przy frekwencji ponad 82%. Jak co roku w marcu myślą przewodnią było sprawozdanie merytoryczne i finansowe Okręgowej Rady PZD oraz przyjęcie sprawozdania finansowego Okręgu PZD za rok 2017 i preliminarzy finansowych na rok 2018.

Okręgowe Dni Działkowca w Świnoujściu

Jubileuszowe uroczystości 120 lecia ogrodnictwa działkowego w Polsce, w szczecińskim okręgu połączone zostały z Okręgowymi Dniami Działkowca. Obchody odbyły się w Świnoujściu, na placu Adama Mickiewicza, mieszczącym się przy Urzędzie Miasta.

Prognozy pogodowe na nadchodzący dzień  9 września były nieciekawe, nie wróżyły sprzyjającej pogody. Tak też się stało, cały wieczór i w noc poprzedzającą uroczystość padał deszcz. Dla organizatorów stworzyło to dodatkowe  kłopoty, tym bardziej, że uroczystość przewidziana została na wolnym powietrzu.

Reakcja na apel działkowców

Na apel o zagrożeniach ze strony nieodpowiedzialnych osób, byłych członków naszej organizacji, próbujących siać ferment i podważać walory ustawy o ROD – zareagowało kierownictwo PIS, przekazując posłowi rozpoznanie tematu.

Z przedstawicielami sygnatariuszy apelu spotkał się  22 sierpnia br. poseł Pan Artur Szałabawka.

Trzy w jednym

Sprawy bezpieczeństwa, zagrożeń powodowanych podtopieniem oraz bieżące problemy PZD były tematem trójczłonowej narady przedstawicieli ogrodów Miasta Szczecina w dniu 27 lipca br. Część pierwszą zorganizowano przy współudziale z Miejską Komendą Policji, której specjaliści ze wszystkich komend dzielnicowych miasta, przedstawiali działkowcom stan bezpieczeństwa w swoich rejonach odpowiedzialności, ze szczególnym uwzględnieniem stanu w ogrodach działkowych. Całość problemu przedstawił podinspektor Tomasz Gwiazdowski.

Uczestnicy Walnego Zebrania Sprawozdawczego PZD z Rodzinnego Ogrodu Działkowego im. Maciejowice w Szczecinie wyrażają stanowczy sprzeciw wobec tworzenia prawa niezgodnego z zasadami sprawiedliwości społecznej. Proponowany przez Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju projekt ustawy o ułatwieniach w przygotowaniu i realizacji inwestycji mieszkaniowych oraz inwestycji towarzyszących nie może zawierać preferencyjnych zasad dla jednych, kosztem szkody i niepewności tych drugich czyli nas działkowców.

Projektowane zapisy tzw. specustawy mieszkaniowej zagrażają bytowi Rodzinnych Ogrodów Działkowych, gospodarujących przez dziesiątki lat na terenach, które wielokrotnie były i jak się okazuje nadal przedstawiają wielką wartość dla deweloperów oraz zwolenników różnorodnych form budownictwa.

Wyrażamy stanowczy protest przeciwko pomijaniu w projektowanych zapisach tzw. specustawy Polskiego Związku Działkowców, jako strony na każdym etapie postępowania w sprawie wydania zgody na realizację inwestycji mieszkaniowej czy towarzyszącej. Przypominamy, iż rolę i zadania Polskiego Związku Działkowców, reprezentującego blisko milionową rzeszę użytkowników działek w jasny sposób precyzuje Ustawa o Rodzinnych Ogrodach Działkowych uchwalona przez Sejm RP 13 grudnia 2013 roku. O prawa i obowiązki oraz o miejsce ogrodnictwa działkowego w Polsce walczyliśmy z wielką determinacją. Ogrody to nasze „małe ojczyzny", w które wpisana jest wielopokoleniowa tradycja, wkładany trud, satysfakcja, a niejednokrotnie sposób na życie.

Projekt proponowanej tzw. specustawy mieszkaniowej zawiera znaczne odstępstwa od zasady powiązania realizacji inwestycji mieszkaniowych z miejscowymi planami zagospodarowania przestrzennego, co w konsekwencji umożliwiłoby deweloperom budowę mieszkań na terenach do tej pory dla nich niedostępnych. Idąc dalej w tej niezdrowej logice, proponowane zapisy nie zabezpieczają Rodzinnych Ogrodów Działkowych i działkowców przed skutkami szkód zaistniałych w wyniku planowanych inwestycji, gdyż nie są oni uznani za stronę w postępowaniu odszkodowawczym. W proponowanym projekcie próżno także szukać zapisów gwarantujących możliwość uzyskania działki w wyniku obowiązkowego utworzenia nowych terenów działkowych.

Zgromadzeni na Walnym Zebraniu Sprawozdawczym działkowcy z Rodzinnego Ogrodu Działkowego im. Maciejowice w Szczecinie w pełni popierają stanowisko Krajowego Zarządu PZD z dnia 27 marca 2018 roku, skierowane do Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju oraz opinie w sprawie projektu tzw. specustawy mieszkaniowej formułowane przez Okręgowy Zarząd Polskiego Związku Działkowców w Szczecinie.

Prosimy Pana Ministra o zaprzestanie prac nad projektem tej kontrowersyjnej ustawy, której proponowane zapisy mogą doprowadzić do likwidacji ogrodów działkowych. W Polsce jest wystarczająco dużo miejsca dla realizowania różnorodnych przedsięwzięć i twórczych pomysłów. Jesteśmy przekonani, że idea ułatwiająca przygotowanie i realizację inwestycji mieszkaniowych nie musi burzyć spokoju wielomilionowej rzeszy działkowców, ich rodzin i sympatyków.

Prezes Zarządu ROD im "Maciejowice"

Jan Jabłoński

Przewodniczący Walnego Zebrania