W dniu 12.03.2018 roku w siedzibie Okręgu odbyło się posiedzenie Okręgowej Rady PZD w Szczecinie, przy frekwencji ponad 82%. Jak co roku w marcu myślą przewodnią było sprawozdanie merytoryczne i finansowe Okręgowej Rady PZD oraz przyjęcie sprawozdania finansowego Okręgu PZD za rok 2017 i preliminarzy finansowych na rok 2018.

Okręgowe Dni Działkowca w Świnoujściu

Jubileuszowe uroczystości 120 lecia ogrodnictwa działkowego w Polsce, w szczecińskim okręgu połączone zostały z Okręgowymi Dniami Działkowca. Obchody odbyły się w Świnoujściu, na placu Adama Mickiewicza, mieszczącym się przy Urzędzie Miasta.

Prognozy pogodowe na nadchodzący dzień  9 września były nieciekawe, nie wróżyły sprzyjającej pogody. Tak też się stało, cały wieczór i w noc poprzedzającą uroczystość padał deszcz. Dla organizatorów stworzyło to dodatkowe  kłopoty, tym bardziej, że uroczystość przewidziana została na wolnym powietrzu.

Reakcja na apel działkowców

Na apel o zagrożeniach ze strony nieodpowiedzialnych osób, byłych członków naszej organizacji, próbujących siać ferment i podważać walory ustawy o ROD – zareagowało kierownictwo PIS, przekazując posłowi rozpoznanie tematu.

Z przedstawicielami sygnatariuszy apelu spotkał się  22 sierpnia br. poseł Pan Artur Szałabawka.

Trzy w jednym

Sprawy bezpieczeństwa, zagrożeń powodowanych podtopieniem oraz bieżące problemy PZD były tematem trójczłonowej narady przedstawicieli ogrodów Miasta Szczecina w dniu 27 lipca br. Część pierwszą zorganizowano przy współudziale z Miejską Komendą Policji, której specjaliści ze wszystkich komend dzielnicowych miasta, przedstawiali działkowcom stan bezpieczeństwa w swoich rejonach odpowiedzialności, ze szczególnym uwzględnieniem stanu w ogrodach działkowych. Całość problemu przedstawił podinspektor Tomasz Gwiazdowski.

My, uczestnicy Walnego Zebrania Rodzinnego Ogrodu Działkowego im. BELONA w Dziwnowie jednogłośnie wyrażamy sprzeciw wobec przygotowanego przez Ministerstwo Inwestycji i Rozwoju projektu ustawy o ułatwieniach w przygotowaniu i realizacji inwestycji mieszkaniowych oraz inwestycji towarzyszących, który może godzić w funkcjonowanie Stowarzyszenia Polski Związek Działkowców.

Jednocześnie popieramy stanowisko Krajowego Zarządu PZD z dnia 27 marca 2018 roku, skierowane do Ministerstwa Inwestycji i Rozwoju oraz wydaną w tej sprawie opinię Okręgowego Zarządu Polskiego Związku Działkowców w Szczecinie.

Nie godzimy się z zakładaną możliwością odejścia od zasady powiązania realizacji inwestycji mieszkaniowych z miejscowymi planami zagospodarowania przestrzennego a także brakiem gwarancji dla istniejących od wielu lat Rodzinnych Ogrodów Działkowych, z których korzystają tysiące ludzi często nie mających innej możliwości wypoczynku i rekreacji.

Apelujemy do Pana Ministra o zaprzestanie prac nad projektem tej kontrowersyjnej ustawy.

Walne Zebranie ROD im. BELONA w Dziwnowie.

Wrzosowo, dnia 5 maja 2018 r.