W dniu 12.03.2018 roku w siedzibie Okręgu odbyło się posiedzenie Okręgowej Rady PZD w Szczecinie, przy frekwencji ponad 82%. Jak co roku w marcu myślą przewodnią było sprawozdanie merytoryczne i finansowe Okręgowej Rady PZD oraz przyjęcie sprawozdania finansowego Okręgu PZD za rok 2017 i preliminarzy finansowych na rok 2018.

Okręgowe Dni Działkowca w Świnoujściu

Jubileuszowe uroczystości 120 lecia ogrodnictwa działkowego w Polsce, w szczecińskim okręgu połączone zostały z Okręgowymi Dniami Działkowca. Obchody odbyły się w Świnoujściu, na placu Adama Mickiewicza, mieszczącym się przy Urzędzie Miasta.

Prognozy pogodowe na nadchodzący dzień  9 września były nieciekawe, nie wróżyły sprzyjającej pogody. Tak też się stało, cały wieczór i w noc poprzedzającą uroczystość padał deszcz. Dla organizatorów stworzyło to dodatkowe  kłopoty, tym bardziej, że uroczystość przewidziana została na wolnym powietrzu.

Reakcja na apel działkowców

Na apel o zagrożeniach ze strony nieodpowiedzialnych osób, byłych członków naszej organizacji, próbujących siać ferment i podważać walory ustawy o ROD – zareagowało kierownictwo PIS, przekazując posłowi rozpoznanie tematu.

Z przedstawicielami sygnatariuszy apelu spotkał się  22 sierpnia br. poseł Pan Artur Szałabawka.

Trzy w jednym

Sprawy bezpieczeństwa, zagrożeń powodowanych podtopieniem oraz bieżące problemy PZD były tematem trójczłonowej narady przedstawicieli ogrodów Miasta Szczecina w dniu 27 lipca br. Część pierwszą zorganizowano przy współudziale z Miejską Komendą Policji, której specjaliści ze wszystkich komend dzielnicowych miasta, przedstawiali działkowcom stan bezpieczeństwa w swoich rejonach odpowiedzialności, ze szczególnym uwzględnieniem stanu w ogrodach działkowych. Całość problemu przedstawił podinspektor Tomasz Gwiazdowski.

11 listopada 1918 r. Polska po 123 latach zaborów i niewoli odzyskała niepodległość i powróciła na mapy Europy, Dążenia niepodległościowe Polaków zostały zwieńczone sukcesem, który został osiągnięty również dzięki wspólnym działaniom reprezentantów różnych obozów i ugrupowań - Józefowi Piłsudskiemu, Romanowi Dmowskiemu, Ignacemu Paderewskiemu, Wincentemu Witosowi, Wojciechowi Korfantemu i Ignacemu Daszyńskiemu.

Symboliczna data 11 listopada utrwaliła się w narodowej tradycji i świadomości Polaków. Tego dnia obchodzone jest Narodowe Święto Niepodległości, jedno z najważniejszych świąt państwowych, w którym czcimy pamięć tych, którzy przyczynili się do powstania suwerennego Państwa Polskiego oraz stworzenia warunków umożliwiających jego rozwój cywilizacyjny, społeczny i gospodarczy. W tym roku przypada setna rocznica odzyskania przez Polskę niepodległości. Jest to bardzo ważny jubileusz dla Polski i Polaków, którego świętowanie powinno być radosne i jednoczące wszystkich Polaków.

Ponad 120-letnia historia ruchu działkowego w Polsce w dużej części przypadła na okres niepodległości kraju. Do czasu odzyskania niepodległości w roku 1918 na ziemiach polskich było 18 ogrodów. Pod koniec II Rzeczypospolitej liczba ogrodów wzrosła do 606 z 49 tysiącami rodzin użytkowników. Dalszy rozwój ogrodów i organizacji związkowych przerwał wybuch II wojny światowej. Po 1945 roku zaczęto reaktywować działalność w istniejących ogrodach i zakładać nowe. Zostały stworzone warunki dla utrwalania wieloletniej tradycji polskiego ruchu działkowego oraz dla rozwoju ogrodów działkowych i wzrostu ich liczby na przestrzeni czasu. 8 Maja 1981 roku Sejm przyjął Ustawę o ogrodach działkowych, na podstawie, której powołano Polski Związek Działkowców, jako organizację niezależną, samorządną i samodzielną z własnym statutem. Ustawa określiła i zabezpieczyła prawa działkowców oraz ustanowiła gwarancje istnienia ogrodów. W latach 80-tych nastąpił duży rozwój ogrodów w Polsce. Kolejna ustawa o rodzinnych ogrodach działkowych z dnia 8 lipca 2005 roku zagwarantowała prawne bezpieczeństwo dla działkowców oraz potwierdziła gwarancje istnienia w przyszłości rodzinnych ogrodów działkowych. Obecnie obowiązująca ustawa z dnia 13 grudnia 2013 roku o rodzinnych ogrodach działkowych stanowi uhonorowanie historii, tradycji, dorobku, znaczenia Związku i jednocześnie stworzyła warunki dalszego rozwoju ogrodów działkowych. Dzięki temu obecnie liczba ogrodów działkowych w Polsce to prawie 5 tysięcy, a na ich terenie znajduje się blisko 1 milion działek, z których korzysta około 4 miliony osób - działkowcy wraz z rodzinami. Ogrody pełnią dziś funkcje społeczne, edukacyjne, zdrowotne, ekonomiczne i ekologiczne. W związku z tym setna rocznica odzyskania przez Polskę niepodległości jest równie ważnym wydarzeniem dla działkowców i Polskiego Związku Działkowców.

Krajowa Rada PZD podkreślając duże znaczenie tego jubileuszu stwierdza, że jubileuszowe wydarzenia oraz obchody patriotyczne organizowane przez Państwo Polskie są bliskie Związkowi, a zatem zwraca się do działkowców i ich rodzin oraz struktur związkowych o wzięcie udziału w państwowych i samorządowych działaniach patriotycznych, które mają uświetnić jubileusz 100-lecia odzyskania przez Polskę niepodległości.

Krajowa Rada PZD apeluje do zarządów ogrodów, aby w dniu 11 listopada br. wywiesić we wszystkich ogrodach działkowych polskie flagi oraz flagi związkowe. Ponadto Krajowa Rada PZD zwraca się do zarządów ogrodów o posadzenie na terenie ROD drzew upamiętniających tę ważną dla Polski rocznicę. Zarządy powinny zaprosić na tę uroczystość działkowców, samorządowców i wszystkich przyjaciół Związku.

100-tna Rocznica Odzyskania Niepodległości przez Polskę jest także świętem działkowców.

Krajowa Rada Polskiego Związku Działkowców

Warszawa, dnia 25 października 2018 r.

Stanowisko.pdf