W dniu 12.03.2018 roku w siedzibie Okręgu odbyło się posiedzenie Okręgowej Rady PZD w Szczecinie, przy frekwencji ponad 82%. Jak co roku w marcu myślą przewodnią było sprawozdanie merytoryczne i finansowe Okręgowej Rady PZD oraz przyjęcie sprawozdania finansowego Okręgu PZD za rok 2017 i preliminarzy finansowych na rok 2018.

Przyjęcie przez Sejm RP w 2013 roku ustawy o Rodzinnych Ogrodach Działkowych, zostanie zapisane jako wydarzenie o szczególnym znaczeniu dla ROD i rodzin działkowców.

Wyrok Trybunału Konstytucyjnego z 2012 roku postawił pod znakiem zapytania dalszy los ogrodnictwa działkowego w Polsce.

Próby konstruowania projektów nowych ustaw, przez różne opcje polityczne, nie wróżyły nic dobrego. Mogło dojść do sytuacji całkowitego paraliżu ogrodów działkowych.

Ten osiemnastomiesięczny okres niepewności i braku jasnej wizji, musiał wywołać akt samoobrony, w postaci powołania komitetu obywatelskiego i zgłoszenia obywatelskiego projektu ustawy o ROD.

Projekt został społecznie zaakceptowany milionem podpisów. Była to siła, z którą nie sposób było się nie liczyć. Pomogły też wielkie manifestacje wojewódzkie i krajowa, nagłaśniające problem i przekonujące społeczeństwo do racji działkowców.

Ustawa była i jest wspólnym sukcesem całej struktury Polskiego Związku Działkowców.

Po złożeniu podpisu przez Prezydenta RP pod ustawą o ROD, mogliśmy odetchnąć z

ulgą.

Pięć lat obowiązywania ustawy to droga ciągłych zmian i wdrażania w życie przepisów ustawy. Okres ten zaowocował wyraźną integracją całego naszego ruchu społecznego.

Ustawa o ROD zagwarantowała byt i rangę ogrodów działkowych, stworzyła podstawę do stabilizacji i prowadzenia polityki rozwojowej, dała możliwość regulacji prawnych i nadrabiania błędów przeszłości. Ustawa dała również impuls do tworzenia nowych projektów przyszłego rozwoju społecznego i technicznego ogrodów działkowych. Umocowała wyraźnie pozycję ogrodów w konfiguracji samorządów lokalnych. Dała wreszcie poczucie dobrze spełnionego obowiązku PZD wobec ogrodów, w postaci myśli, inicjatyw i konkretnego kształtu projektu ustawy o ROD, opartej o znajomość realiów funkcjonowania Rodzinnych Ogrodów Działkowych.

Był to więc sukces na miarę historyczną.

Czy nam nic nie grozi? Niestety nie!

Zagrożenia występują pod różną postacią. Związek musi nieustannie czuwać i reagować na każdy przejaw zagrożenia. Podłoże zagrożeń bywa wielorakie, między innymi

sprawy roszczeniowe, którymi nękane są ogrody i Związek, ale także próby zmian polityki przestrzennej wobec ogrodów występujące u niektórych samorządów miast.

Doskwiera też brak skoordynowanej polityki pomocy dla ogrodów rodzinnych wspierającej rozwój i eliminującej niepożądane zjawiska w ogrodach (zamieszkiwanie).

W aktualnej sytuacji Okręgowy zarząd wyraża uczucie pełnej satysfakcji z dokonanych osiągnięć przez Związek, ale jednocześnie apeluje do każdego działkowca i członków jego rodziny o baczne przyglądanie się rozwojowi sytuacji, reagowania w porę na najmniejsze choćby zagrożenia, przy ścisłej współpracy ze społeczeństwem i samorządami gmin, w kierunku umacniania pozycji ogrodów oraz respektowania dobrego prawa zawartego w ustawie o ROD.

Apelujemy o aktywność w obronie ustawy, każdego ogrodu i każdej działki, by następnym pokoleniom przekazać ogrody silne i stale rozwijające się, w interesie wspólnym nas działkowców i społeczeństwa.

Apelujemy o pobudzanie wrażliwości społecznej działkowców i dążenie do szerszego spojrzenia na ogrody, nie tylko przez pryzmat swojej działki i altany.

Jak wykorzystamy dotychczasowe zdobycze, zależy od nas wszystkich. Warto o tym dyskutować w nadchodzącym roku 2019 i w czasie czekającej nas kampanii sprawozdawczo wyborczej w ogrodach.

Prezes Okręgu PZD

w Szczecinie