Zalecona nowelizacja ustawy o gospodarce nieruchomościami (ugn) wywołana została koniecznością zrealizowania dwóch orzeczeń Trybunału Konstytucyjnego i w tym zakresie nie budzi kontrowersji.

Wątpliwości i obawy rodzą natomiast proponowane zmiany w ustawie, które można doczytać w uzasadnieniu do projektu ustawy (druk sejmowy nr 3108).

Projekt nowelizacji wchodzi zbyt późno w przedmiocie zmian dotyczących wygaśnięcia roszczeń o zwrot nieruchomości.

W ustawie brakuje zróżnicowania czasu w stosunku do zaistniałych przesłanek rodzących konieczność zwrotu nieruchomości.

Pomija się zupełnie możliwość skorzystania z obowiązującego w porządku prawnym instytucji w zakresie zasiedzenia nieruchomości.

Rozszerzenie ilości podmiotów, którym przysługuje prawo składania wniosków o zwrot nieruchomości, może niewspółmiernie zwiększyć skalę ilości wniosków, co z kolei naruszać będzie interes publiczny obywateli i samorządu.

Ogrody działkowe, tworzone były przed pół wiekiem na gruncie Skarbu Państwa. Jak Skarb Państwa wchodził w prawa posiadania nieruchomości, działkowcy takiej wiedzy nie posiadają.

Nowe sytuacje wywołane zmianami ustawy, mogą wprowadzić chaos w gospodarce nieruchomościami, tym bardziej, że niewspółmiernie proponuje się wzrost wnioskodawców, nawet w stosunku do spraw, które zostały rozstrzygnięte w świetle obowiązującego wówczas prawa, a które później zostało uznane jako niekonstytucyjne. Zmiany dotyczą również przypadków, gdy wywłaszczenie było na podstawie umowy potwierdzonej aktem notarialnym.

Cel, jaki został przez ustawodawcę założony w projekcie nowelizacji, może być osiągnięty jedynie cząstkowo regulując jasny termin przedawnień, ale jednoczesne wydłużenie terminu o 3 lata, powyżej granicy przedawnienia może naruszać istniejący porządek prawny i krzywdzić ludzi, którzy w dobrej wierze użytkowali nieruchomość, ponosząc nakłady, pochodzące z własnych środków. Mając zaufanie do istniejącego prawa, mogą dzisiaj znaleźć się w sytuacji utraty nie tylko prawa, ale także własnego majątku.

Z wystąpień niektórych posłów na posiedzeniach komisji sejmowych wynika, iż skłonni byli by przedłużyć ten dodatkowy okres nawet do 10 lat.

W okresie 30 lat po zmianie ustroju, właściciele mieli prawo skorzystania z drogi przewidzianej do zwrotu, jednak z wielu względów tego nie uczynili.

Z uwagi na ogromne zagrożenie interesu działkowców i ogrodów działkowych, apelujemy do Posłów o rzetelne rozważenie skutków proponowanych zmian w ustawie, uznanie instytucji przedawnienia, skrócenie do minimum dodatkowego terminu oraz równego traktowania byłych właścicieli jak też użytkowników nieruchomości w dobrej wierze. W przeciwnym razie otworzy się nowa droga do swobodnej „dzikiej prywatyzacji", a to nie leży chyba w interesie poprawy porządku prawnego.

Stanowisko kierujemy do Marszałka Sejmu, Przewodniczącego Komisji Samorządu Terytorialnego i Polityki Regionalnej oraz Przewodniczącego Komisji Infrastruktury.

Członkowie Okręgowego Zarządu PZD w Szczecinie