Prezesi 10- ciu Ogrodów Działkowych w Świnoujściu, w czasie swego posiedzenia żywo dyskutowali na temat projektu tego projektu. Chociaż temat nie dotyczy naszego miasta to chcemy już dziś wyrazić swoje obawy i z niepokojem przyjmujemy do jakich złych skutków prowadzić może nadgorliwość autorów nowych zapisów. Nasz protest wynika w tym przypadku z solidarności z naszą działkową bracią. Analizując zgłoszone propozycje chcemy zaprotestować przede wszystkim przeciwko proponowanym „przepisom przejściowym" odnoszącym się do „przedawnienia" żądania zwrotu nieruchomości.

Analizy prawne wskazują bowiem, że reprywatyzacja może w skrajnych przypadkach objąć nawet nieruchomości, które służyły celom publicznym przez 7 dekad (!) Pragnąc nadal uprawiać swoje poletka, odzyskiwać zdrowie i siły, działkowcy nie walczą tylko o swoje. Prawnicy podkreślają bowiem, że reprywatyzacja-zgodnie z projektem ustawy objąć może nie tylko tereny działek ale dotyczy także gruntów, które od lat zabudowane są przez spółdzielnie mieszkaniowe, szpitale etc. W tym kontekście działkowcy występują nie tylko w obronie swoich partykularnych interesów. Nasz protest to działanie pro publico bono! Z dużym niepokojem zatem przyjmujemy nadgorliwość autorów projektu wykazaną w jego zapisach. To budzi nas stanowczy protest!

Jak to zdarzało się już, w nieodległej przecież historii, tak teraz, nasz Związek nie został zaproszony do społecznych konsultacji projektu wspomnianej ustawy. Nauczeni przykrym doświadczeniem kiedy nad Ustawą o Rodzinnych Ogrodach Działkowych dyskutowano bez nas aż wyprowadzono tysiące działkowców przed Sejm, tak i tym razem pytamy o sens takiej politycznej niefrasobliwości.

I „ dmuchamy na zimne” śląc do Pań i Panów Posłów nasze protesty. Zdajemy sobie bowiem sprawę, że przeforsowanie zapisów projektu nowej ustawy wpłynie negatywnie na prawa działkowców, na być albo nie być wielu ogrodów, na nastroje całej naszej działkowej rodziny. Jak potrafimy się mobilizować-Polska już wie. Czy naprawdę chcecie na to kolejnych dowodów w czasie gdy krajowi tak bardzo potrzebny jest spokój i współpraca we wszystkich obszarach /?!/

Te skrawki ziemi to nasze lepsze życie, nasze wczasy na RODOS (Rodzinne Ogrody Działkowe Ogrodzone Siatką), to zdrowe owoce i warzywa dla naszych rodzin.

Apelujemy o wnikliwą i poważną debatę nad skutkami proponowanych zmian dla nas – działkowców ale też różnych środowisk społecznych naszego kraju!

Kolegium Prezesów Świnoujskich Rodzinnych Ogrodów Działkowych