My niżej podpisani przedstawiciele Zarządów Rodzinnych Ogrodów Działkowych w Stargardzie, w związku z projektem nowelizacji prawa budowlanego zgłaszamy sprzeciw na legalizację postawionych nie zgodnie z przepisami Ustawy o ROD z dnia 13 grudnia 2013, oraz wbrew zapisom Regulaminu ROD altan na terenach ROD. Dopuszczenie legalizacji samowoli budowlanej forsuje osoby łamiące przepisy kosztem praw i interesów osób, które respektowały przepisy dot. zabudowy na terenie działek.

Takie stanowisko przyczyni się do wzrostu bezkarności, a wręcz zachęci do dalszego łamania prawa, i nielegalnego wykorzystania działek w ROD na cele sprzeczne z ich przeznaczeniem.

Za Zarząd ROD im. B. Chrobrego w  Stargardzie

Prezes, Instruktor krajowy SSI