Członkowie Okręgowej Komisji Rewizyjnej PZD w Szczecinie po zapoznaniu się z tekstem ustawy Prawo budowlane znowelizowanym przez Sejm Rzeczypospolitej Polskiej w dniu 23 stycznia 2020 roku, w którym wprowadza się legalizację samowoli budowlanej są oburzeni i przeciwni jej wprowadzeniu. Legalizacja ta ma dotyczyć również altan działkowych na terenach zajmowanych przez rodzinne ogrody działkowe. Wyrażamy  zdecydowany sprzeciw wobec takim rozwiązaniom prawnym.

Dopuszczenie do legalizacji rozwiązania dotyczącego  abolicji  budowlanej  wnosi  przekaz dla społeczeństwu, że faworyzowane są osoby, które świadomie i  w poczuciu bezkarności łamią obowiązujący porządek prawny. Dla jednych działkowców wynikająca z ustawy o ROD definicja altany działkowej będzie obowiązkowa a dla innych łamiących w przeszłości prawo nie. Czy w ten sposób świadomie nie zapomina się o osobach przestrzegających prawa? Czy zatem kombinatorów łamiących prawo utwierdza się w ich przekonaniu, że ich postępowanie było właściwe? Stanowisko nasze wynika z potrzeby zabezpieczenia interesów i elementarnego poczucia sprawiedliwości zdecydowanej większości działkowców. Tych działkowców i ogrodów, które w swym działaniu zawsze kierowały się zasadą przestrzegania prawa. Uważamy, że korekta przyjętych rozwiązań w zakresie legalizacji samowoli budowlanej jest niezbędna i winna uwzględniać propozycje zgłoszone przez Krajowy Zarząd Polskiego Związku Działkowców w stanowisku z dnia 23 stycznia b.r. skierowanym do Senatu RP.

A P E L U J E M Y do Marszałków obu Izb Parlamentu RP oraz posłów i senatorów o wyłączenie Rodzinnych Ogrodów Działkowych z abolicji względnie uwzględnienie zgłoszonych propozycji.

Niniejsze stanowisko drogą elektroniczną kierujemy do:

1.Marszałka Sejmu RP

2.Marszałka Senatu RP

3.Senackiej Komisji Infrastruktury.

4. Prezesa PZD

Szczecin, dnia 3.02.2020 rok.