Zarząd ROD Malwa w Szczecinie po zapoznaniu się z poprawkami wniesionymi przez Krajową Radę Polskiego Związków Działkowców do projektu ustawy o inwestycjach w zakresie przeciwdziałania skutkom suszy - w pełni je popiera.

To, że ustawodawca „zapomniał" o zapisach w ustawie o Rodzinnych Ogrodach Działkowych z 13.12.2013 r., może być świadomym ograniczeniem praw do odszkodowania dużej grupy społecznej - nas działkowców.

Uważamy szczególnie za konieczność zrównanie uprawnień działkowców z grupą zawodową rolników w zakresie ponoszenia kosztów za pobór wód na potrzeby nawodnienia własnych działek.

Pragniemy zaznaczyć, że od dłuższego czasu sami działkowcy na swoich ogródkach nauczyli się już zbierać i magazynować wodę, wykorzystując ją do podlewania swoich działek.

Uwzględnienie zmian proponowanych przez Polski Związek Działkowców - uchroni nas działkowców i rodzinne ogrody działkowe przed negatywnymi skutkami, które mogą wywołać przepisy przyjęte w tworzonej ustawie - według nas niezgodne z ustawą o Rodzinnych Ogrodach Działkowych z 13 grudnia 2013 r.

Apelujemy więc o przyjęcie w projekcie ww. ustawy - zgłoszonych propozycji zmian przekazanych przez władze Polskiego Związku Działkowców i utożsamiamy się z ich stanowiskiem oraz dopuszczenie PZD do współuczestnictwa w dalszych pracach legislacyjnych.

W imieniu Zarządu

Prezes Zarządu ROD „Malwa” w Szczecinie