Kolegium Prezesów Szczecin REDA reprezentujące działkowców z 11 Rodzinnych Ogrodów Działkowych PZD, wyraża swoje zaniepokojenie i wątpliwości w sprawie tworzonej Ustawy o inwestycjach w zakresie przeciwdziałania skutkom suszy. W pełni wyrażamy nasze poparcie dla tej inicjatywy, ale z przykrością stwierdzamy, że fakt pominięcia nas działkowców w rzeczowym projekcie stwarza zagrożenie nierespektowania naszych praw zapisanych w ustawie o rodzinnych ogrodach działkowych z 13 grudnia 2013 r., w przypadku podjęcia działań inwestycyjnych w zakresie przeciwdziałania skutkom suszy, na terenach użytkowanych przez członków PZD, gdyż nie zostały ujęte w niej zapisy zapewniające odszkodowania na rzecz działkowców.

Popieramy całościowo stanowisko Krajowej Rady PZD zgłoszone w ramach społecznych konsultacji, zarazem wierzymy, że zgłoszone przez Radę zastrzeżenia, zostaną uwzględnione w ostatecznej wersji projektu Ustawy w zakresie przeciwdziałania skutkom suszy.

W imieniu Kolegium prezesów Szczecin REDA

Tadeusz Pabisiak - przewodniczący