Po zapoznaniu się z projektem ustawy „O inwestycjach w zakresie przeciw-działania skutkom suszy" stwierdzamy, że ustawodawca w projekcie ustawy nie zabezpieczył praw działkowców oraz Rodzinnych Ogrodów Działkowych zgodnie z ustawą o ROD z dnia 13 grudnia 2013r. Projekt ustawy zakłada też zmiany w treści ustawy „Prawo Wodne", która po raz kolejny niesprawiedliwie klasyfikuje działkowców do grupy „Inne", co wiąże się z ponoszeniem wyższych niesłusznych opłat.

Głównym celem poboru wody w ROD jest przecież podlewanie upraw, czyli wykorzystanie wody na cele rolne, która ponownie wraca do gleby.

Działkowcy z ROD im. „Nowy Sad" w Stargardzie uważają, że projektowana spec-ustawa w zakresie przeciwdziałania skutkom suszy jest bardzo potrzebna, ale nie może być wprowadzona w życie bez poszanowania interesów ogrodów działkowych i samych działkowców.

Do wiadomości:

Zarząd ROD „Nowy Sad"