Kolegium Prezesów Rodzinnych Ogrodów Działkowych działające w powiatach Myślibórz i Pyrzyce, które reprezentuje 11 ogrodów i blisko 6 tysięcy członków z niepokojem patrzy na prace nad ustawą o inwestycjach w zakresie przeciwdziałania skutkom suszu, w której nie bierze się pod uwagę rodzinnych ogrodów działkowych.

Nasi członkowie to w 80% osoby w wieku senioraInym. Rząd Najjaśniejszej Rzeczypospolitej cały czas prosi o opiekę nad tą grupą społeczną i należy wziąć to pod uwagę przy opracowywaniu wyżej wymienionej ustawy.

Działka to miejsca gdzie rodzą się przyjaźnie, to rehabilitacja dla zdrowia, radość życia. Nasi działkowcy dbają o środowisko, tworzą piękne ogródki pełne kwiatów, warzyw, owoców, fałnę dla owadów i ptaków. Są dobrymi gospodarzami w gospodarowaniu wodami. Zakładają pojemniki na zbieranie wód opadowych, przez co zmniejsza się zużycie wody pitnej.

Nie jesteśmy przeciwni co do prac nad ustawą o zapobieganiu skutkom suszy, ale prosimy o wzięcie pod szczególną uwagę zgłaszanych uwag przez naszą Krajową Radę Polskiego Związku Działkowców.

W imieniu Kolegium Prezesów ROD

Stanisława Chamska - Sekretarz