Po zapoznaniu się z projektem ustawy o inwestycjach  w zakresie przeciwdziałania skutkom suszy. Stwierdzamy, że ustawodawca Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej w projekcie ustawy nie zdefiniował praw działkowców oraz Rodzinnych Ogrodów Działkowych zgodnie z ustawą o ROD z dnia 13 grudnia 2013 roku.

Projekt ustawy zakłada też zmiany w treści „Ustawy Prawo Wodne", które po raz kolejny niesprawiedliwie klasyfikuje działkowców do grupy „ inne" co wiąże się z ponoszeniem niesłusznych wyższych opłat.

Głównym celem korzystania z wody w ROD jest podlewanie upraw czyli wykorzystanie wody na cele rolne, która ponownie wraca do gleby. Uważamy, że projektowana spec ustawa, jest bardzo potrzebna ale nie może być wprowadzana w życie, bez poszanowania interesów ogrodów działkowych i działkowców. Kolegium Prezesów w Stargardzie popiera w pełni uwagi zgłoszone przez Krajowy Zarząd PZD z dnia 15.09.2020 roku oraz postuluje o ich uwzględnienie w procesie legislacyjnym projektu ustawy.

Kolegium