Po pięcioletniej, przedłużonej o rok, kadencji organów statutowych PZD, odbył się w dniu 3 września br. w sali konferencyjnej hotelu Vulcan w Szczecinie, X Okręgowy Zjazd Delegatów PZD. W obradach uczestniczyło 150 delegatów, wybranych na walnych zebraniach sprawozdawczo-wyborczych w Rodzinnych Ogrodach Działkowców, członkowie ustępującej Okręgowej Rady i Okręgowej Komisji Rewizyjnej oraz zaproszeni Goście.
Więcej…Okręgowa Rada PZD w Szczecinie odbyła swoje kolejne XII posiedzenie w dniu 11 marca 2024 roku, przy. 74,1 % frekwencji.
Więcej…11 grudnia 2023 r. obradowała Okręgowa Rada PZD w Szczecinie. Program XVI posiedzenia Okręgowej Rady był urozmaicony a dotyczył wielu dziedzin życia związkowego w skali ogólnokrajowej i okręgowej.
Więcej…23 marca br. obradowała Okręgowa Rada PZD w Szczecinie na kolejnym XIV posiedzeniu, które odbyło się przy 76% frekwencji członków Okręgowej Rady z udziałem Przewodniczącego Okręgowej Komisji Rewizyjnej Pana Eugeniusza Rabuskiego.
Obradom przewodniczył Prezes Okręgu, który powitał uczestników. Po przyjęciu porządku obrad oraz wyborze komisji uchwał i wniosków przystąpiono do realizacji porządku dziennego.
Więcej…Po przywitaniu członków Okręgowej Rady i przewodniczącego Okręgowej Komisji Rewizyjnej oraz po zatwierdzeniu porządku obrad i wyborze Komisji Uchwał i Wniosków prezes Okręgu omówił najważniejsze problemy, którymi żyje dzisiaj Związek w tym nasz Okręg szczeciński.
Więcej…Już obecnie świat dostrzega zagrożenie nowoczesnego postępu cywilizacyjnego i przewiduje jak ratować planetę i człowieka zarządzającego postępem i bezpieczeństwem. Dla ratowania potrzebne są bardzo duże środki finansowe i nowoczesne myślenie. Więcej
Nawet na niewielkiej działce można uprawiać krzewy owocowe o czarnych owocach. Są one bogatym źródłem antyoksydantów – związków zabezpieczających przed wolnymi rodnikami (są one m.in. przyczyną uszkodzeń i mutacji komórek, przyspieszają starzenie, przyczyniają się do powstania cukrzycy i miażdżycy), budują odporność organizmu, działają przeciwzapalnie, oczyszczają organizm z toksyn i uodparniają na szkodliwe działanie promieni UV, ograniczają występowanie chorób cywilizacyjnych.
Najczęściej uprawiane i najbardziej popularne są:
• Czarne porzeczki – bogate źródło wit. C (3 razy więcej niż cytrusy), zawierają dużo potasu i pektyn. Pomocna przy infekcjach górnych dróg oddechowych, anginie, artretyzmie i reumatyzmie. Wskazana przy niedoborach wit. C, żelaza, słabej krzepliwości krwi i wypadaniu włosów. Obniża ciśnienie krwi, poziom cukru i cholesterol.
WYMAGANIA: dobrze rośnie na glebach gliniastych, gliniasto piaszczystych, pH 6-6,5, dobrze sobie radzi w półcieniu, unikać zastoisk wody.\
• Jeżyny – to jedna z najstarszych roślin leczniczych, jest bogatym źródłem wit. C, potasu, żelaza. Polecana dla osób z nadciśnieniem tętniczym, będących na diecie, chorujących na serce czy anemię. Jeżyna ponadto jest bogata w wapń, ma właściwości przeciwnowotworowe, wzmacnia odporność przy przeziębieniu czy grypie.
WYMAGANIA: lubi miejsca słoneczne, żyzne podłoże o pH 6,5, znosi krótkotrwałe susze, należy jej zapewnić podpory. Unikać gleb ciężkich.
• Borówki amerykańskie - zawierają dużo wit. A, witamin z gr. B, wit. C, E, D i K oraz sole mineralne. Cenione ze względu na bardzo wysoką zawartość antyoksydantów, ma działanie przeciwzapalne, usuwa toksyny z organizmu.\
WYMAGANIA: stanowisko słoneczne, osłonięte od wiatru, unikać zastoisk mrozu i wody. Podłoże kwaśne granicach 3,8 – 4,8 pH.
• Aronia - źródło wielu minerałów, błonnika, witamin z grupy B, wit. C i E, dzięki czemu wspomaga odporność organizmu, wpływa na poprawę wzroku, obniża ciśnienie krwi,
WYMAGANIA: tolerancyjna w stosunku do wilgotności gleby, preferuje podłoże żyzne i przepuszczalne ale poradzi sobie również w przeciętnej glebie, stanowisko słoneczne. Nie gromadzi metali ciężkich.
Z mniej popularnych ale wartych polecenia o równie wysokich walorach prozdrowotnych zalicza się:
• Morwę czarną (szczepioną na pniu)
• Czarną malinę
• Świdośliwy
• Jagody kamczackie
• Czarny bez.
Właściwości prozdrowotne w wymienionych owocach są imponujące, choć nie zawsze zdajemy sobie z tego sprawę. Doceńmy nasze krajowe owoce, zamiast sięgać tylko po te egzotyczne, by nie sprawdzało się powiedzenie: cudze chwalicie – swego nie znacie.
O tyle zdrowsi będziemy o ile skorzystamy z dobrodziejstwa latem (i jesienią) dojrzewających owoców.
Skarby lata możemy „zamknąć” w słoiczkach robiąc dżemy, konfitury, galaretki, kompoty, soki, syropy i nalewki. Nadają się także do mrożenia.
Tekst, zdjęcia
J. Sielicka
Instruktor ogrodniczy
Okręgowy Zarząd Polskiego Związku Działkowców w Szczecinie.
Dzisiaj 11
Wczoraj 147
W tygodniu 158
W miesiącu 3641
Wszystkich 569954