Galeria ROD "Górki Ustowskie"

20 sierpnia 2011 roku odbyły się na terenie ROD „Górki Ustowskie” w Szczecinie dni działkowca połączone z obchodami trzydziestolecia powstania ogrodu i trzydziestolecia powstania Polskiego Związku Działkowców.

Obchody jubileuszy były poprzedzone spotkaniem 13 sierpnia 2011r z działkowcami posiadającymi 30 lat prawa do działki. Na spotkaniu przy kawie i ciastku wspominano pierwsze dni powstania ogrodu i przekształcania ziemi, pod warzywa, drzewka owocowe, oraz jakiś kącik wypoczynkowy. Wysiłek w tak trudnym terenie był niemały: trzeba było bagno odwodnić, nawieźć ziemni, zniwelować uskoki na pagórkach, wykarczować szuwary. Na zakończenie spotkania każdy z uczestników otrzymał specjalny na tą okoliczność dyplom i upominki z okazji jubileuszu.

Rozpoczynając uroczystości dni działkowca prowadzący Jerzy Zawada zapoznał zebranych z historią obchodów plonów. Po takim wstępie i wysłuchaniem hymnu działkowców, rozpoczęły się uroczystości jubileuszowe na które przybyli oprócz działkowców ogrodu i ich rodziny prezes okręgowego Zarządu w Szczecinie Tadeusz Jarzębak wraz z członkiem okręgowego zarządu Marianem Cichockim jak również przedstawiciele ogrodów sąsiadujących z naszym.
Wprowadzenie do uroczystości przedstawił prezes ogrodu Roman Krempski.
Przez Justynę Malanowską najmłodszą działkowczynię i Stanisława Miłosza najstarszego działkowca wprowadzono na plac odbywających się uroczystości drzewko jubileuszowe w otoczeniu koszy plonów wykonanych przez poszczególne sektory.

W swym wystąpieniu Prezes OZ Tadeusz Jarzębak odniósł się do początku powstania PZD i jego stałego istnienia w życiu działkowców oraz do zagrożenia jakie niesie dla wszystkich działkowców w kraju zaskarżenie ustawy do Trybunału Konstytucyjnego.
Następnie prowadzący uroczystości poprosił aby w obecności uczestników dożynek pani Justyna Malanowska i Stanisław Miłosz posadzili drzewko jubileuszowe które będzie symbolem obchodzonych jubileuszy. Posadzenie drzewka zostało udokumentowane certyfikatem potwierdzającym posadzenie drzewka.
Impreza była okazją do podziękowania działkowcom za wkład pracy na rzecz ogrodu i Związku wręczając odznaczenia dla działkowców:

- za zasługi dla Polskiego Związku Działkowców -  Zygmuntowi Zielińskiemu, Włodzimierzowi Trębaczowi
- Złotą odznakę zasłużony działkowiec otrzymali: Andrzej Bąkowski, Franciszek Najlepszy, Grzegorz Ratajczyk, Jerzy Stępień
- Srebrną odznakę zasłużony działkowiec otrzymali: Henryk Czaplicki Krystyna Gibaszek
- Brązową odznaką zasłużony działkowiec otrzymali: Bożena Zielińska, Aleksander Dziewiński, Zygmunt Duchnik, Józef Burda, Stanisław Miłosz, Piotr Polewacz, Ryszard Stasiak, Mieczysław Witek

Uchwałą Nr 64/2011 z dnia 06.08.2011r Zarządu ROD „Górki Ustowskie”  za całokształt pracy w ogrodzie dyplomy otrzymali:  Fila Andrzej, Ryszard Stasiak, Janusz Kaszubski, Halina Zdzisław Lewandowscy, Henryka Kucharska

Po wręczeniu odznaczeń został odczytany protokół Ogrodowej Komisji Konkursowej w temacie „Wzorowa działka ROD „Górek Ustowskich” w Szczecinie za roku 2011.
Dla dziesięciu działkowców, których działki uzyskały największą ilość punktów ufundowane zostały puchary okolicznościowe oraz wyróżniono dziewięć działek dyplomami.
Hodowcy gołębi wystawili swe najładniejsze okazy i pochwalili się swymi osiągnięciami.
Był kiermasz ogrodowy na którym można było kupić nowinki hodowlane i preparaty do ochrony roślin. Fundusz Hipotetyczny DOM miał swój punkt konsultacyjno informacyjny.

W części rozrywkowej to konkurs na temat znajomości przepisów PZD.
Koło myśliwskie „Bażant” przygotowało pieczonego dzika który w całości został z nadzieniem  wniesiony na plac uroczystości wzbudzając ogólne zaskoczenie i ciekawość.
Oprócz dzika uczestnicy uroczystości raczyli się karkówką z grilla, kiełbaskami też z grilla popijając piwem w miłej atmosferze i pięknej pogodzie dyskutowali na temat przyszłości działek i wymieniali się swoimi doświadczeniami w uprawie warzyw, drzewek ozdobnych czy kwiatów.

Na zakończenie wniesiono dwa torty okolicznościowe z okazji 30 lecia ROD „Górki Ustowskie” i 30 lecia PZD.
Trudno jest opisać atmosferę panującą w trakcie uroczystości dlatego prezentuję kilka zdjęć  które w części przekażą radość z naszego jubileuszu.
Po części oficjalnej przy muzyce zespołu, działkowcy i zaproszeni goście bawili się do wczesnych godzin rannych na parkiecie.
Przez cały czas uroczystości można było podpisać się pod stanowiskiem w sprawie obrony ustawy o ROD i Związku skierowanego do Trybunału Konstytucyjnego i Posłów

Mapa "Górki Ustowskie"