Już obecnie świat dostrzega zagrożenie nowoczesnego postępu cywilizacyjnego i przewiduje jak ratować planetę i człowieka zarządzającego postępem i bezpieczeństwem. Dla ratowania potrzebne są bardzo duże środki finansowe i nowoczesne myślenie. Więcej
Ochrona roślin
Na brzoskwini i nektarynie
Okres bezlistny to najlepszy czas na zwalczanie kędzierzawości liści brzoskwini i nektaryny. O jej obecności świadczyły w czerwcu i w lipcu zdeformowane i przebarwione na fioletowo liście, z czasem szarzejące i przedwcześnie opadające. Występowanie choroby w pewnym stopniu obniża plon owoców, ogranicza także rozwój drzewa. Zwalczanie choroby należy przeprowadzić w październiku, najlepiej w słoneczny dzień, gdy temperatura powietrza przekracza +7oC, stosując Miedzian lub Syllit (albo inny preparat dodynowy). Zabieg należy wykonać wykorzystując dużą ilość cieczy roboczej, dokładnie opryskując powierzchnię kory, zarówno chronionej brzoskwini, jak i drzew oraz krzewów rosnących w bezpośrednim sąsiedztwie.
Na warzywach
W korzeniach marchwi w dalszym ciągu żerują larwy połyśnicy marchwianki, a podziemne części różnych gatunków warzyw uszkadzać mogą gąsienice rolnicy zbożówki. Wewnątrz pora rozwijają się larwy miniarki porówki, podczas gdy na główkach kapusty (zwłaszcza czerwonej) mogą występować liczne kolonie mszycy kapuścianej. Larwy połyśnicy oraz miniarki przeniesione wraz z roślinami do piwnicy nie przerywają żerowania, toteż uszkodzenia (którym w przypadku marchwi towarzyszy gnicie) mogą się powiększać. O ile mszycę kapuścianą można bardzo łatwo zwalczyć (kolonie znajdują się na powierzchni główek), o tyle w przypadku pozostałych szkodników niewiele możemy już zrobić, jednak ich usunięcie z grządek uniemożliwi przezimowanie i wylot w następnym roku. Obecność białego nalotu wokół wykopy- wanych korzeni marchwi świadczy o występowaniu bawełnicy topolowo-marchwianej, która jeszcze w czerwcu lub w lipcu przeleciała z topoli na marchew. Niezbyt liczna jej obecność nie zagraża plonowaniu roślin. Jednak, gdy mszyca występuje z roku na rok bardzo licznie, a w pobliżu rosną topole, należy uprawiać marchew naprzemianrzędowo z innymi roślinami, co utrudni bawełnicy odnalezienie rośliny żywicielskiej. Chemiczne zwalczanie tej mszycy na działkach mija się z celem, ponieważ termin jej zwalczania w warunkach działkowych jest bardzo trudny do ustalenia.
Warzywnictwo
Jesienne plony
Zbieramy już prawie wszystkie warzywa. Niektóre przeznaczamy do przechowania. Najbardziej wrażliwe na przemarznięcie są buraki, marchew, selery. Zbieramy cykorię liściową i endywię, różne sałaty, szpinak jesienny, rukolę, szczypiorek, rzodkiewkę i inne gatunki. Po zbiorach oczyszczamy zagony z chwastów i resztek roślin. Te odpady przeznaczamy na kompost (zdrowe). Po raz ostatni przerabiamy pryzmę kompostową.
Na przyszły sezon
W pierwszych dniach miesiąca sadzimy jeszcze sadzonki rabarbaru w nowe miejsce. Do zimy rabarbar zdąży się dobrze ukorzenić. Na dobrze nawiezioną grządkę sadzimy rozsadę sałaty zimującej. Po lekkim przemarznięciu gleby zagon można okryć agrowłókniną. W drugiej połowie miesiąca sadzimy czosnek ozimy i cebulę dymkę. Najlepiej sadzić cebulki gęściej i głębiej niż na wiosnę. Po przymrozkach glebę lekko okrywamy, a grządkę oznaczamy palikami.
Trzeba zaplanować uprawy na kolejny sezon. Pod warzywa o dużych wymaganiach pokarmowych, warto zastosować obornik lub kompost, a glebę przekopać. Rośliny wysiane na zielony nawóz także przekopujemy, zaś gatunki ozime pozostawiamy. Wyższe rośliny przed przekopaniem lepiej jest rozdrobnić, ściąć i posiekać ostrym szpadlem.
Przedłużamy zbiory
Zastosowanie różnych osłon umożliwia wydłużenie okresu zbioru warzyw jesiennych. Pozostają jeszcze gatunki o małych wymaganiach cieplnych, ale ich rozwój jest wolniejszy, dłużej dorastają do zbioru. Przymrozki jesienne zwykle mają charakter krótkotrwały i nie szkodzą warzywom odpornym na chłody. Osłony polepszają warunki cieplne, umożliwiając przedłużenie okresu zbioru. Wykorzystuje się różne osłony: okrycia płaskie, tunele niskie, przenośne i zimne inspekty, w których można zadołować i przykryć na pewien czas niektóre warzywa. Należy pamiętać, że osłony te (folia, włóknina) powinny być czyste, niezabrudzone ziemią, kurzem. Brudne ograniczają dostęp światła do roślin, którego jesienią, zwłaszcza w dni pochmurne, jest coraz mniej.
"Działkowiec"
Okręgowy Zarząd Polskiego Związku Działkowców w Szczecinie.
Dzisiaj 7
Wczoraj 146
W tygodniu 914
W miesiącu 3334
Wszystkich 569647