Już obecnie świat dostrzega zagrożenie nowoczesnego postępu cywilizacyjnego i przewiduje jak ratować planetę i człowieka zarządzającego postępem i bezpieczeństwem. Dla ratowania potrzebne są bardzo duże środki finansowe i nowoczesne myślenie. Więcej
Ochrona roślin
Jeżeli pogoda pozwoli, możemy jeszcze wykonywać zabiegi higieniczne polegające na zbieraniu z jabłoni czy śliw zmumifikowanych owoców, które w przyszłości mogą się stać źródłem brunatnej zgnilizny drzew pestkowych lub ziarnkowych. Z grządek należy także uprzątnąć resztki różnych warzyw: kapustnych i korzeniowych, gnijące cebule czy rośliny pora, w których mogą się jeszcze znajdować larwy miniarki porówki, drążące brązowe tunele w białej - najwartościowszej części rośliny. Na niezebranych liściach warzyw mogą pozostawać różne stadia sprawców groźnych chorób roślin m.in. czerni krzyżowych, alternariozy marchwi. Na liściach warzyw kapustnych można odnaleźć jaja mszycy kapuścianej, która (jeżeli wiosna będzie wczesna i ciepła) może stanowić zagrożenie dla roślin. Jeżeli w trakcie zbioru warzyw kapustnych zauważyliśmy na korzeniach palczaste wyrosła będące wynikiem rozwoju kity kapusty, to należy bardzo dokładnie zebrać fragmenty korzeni, a w kolejnych latach zaniechać uprawy warzyw z rodziny kapustowatych.
Zimowanie
Na gałęziach drzew i krzewów owocowych (a czasem i ozdobnych) zauważyć można nieraz bardzo liczne jaja przędziorków, miodówki jabłoniowej czy mszyc. Nie musimy się jednak specjalnie tym przejmować, ponieważ duża część stadiów zimujących i tak zginie, zjedzona przez ptaki czy drapieżne owady, albo z innego powodu. Owady i roztocza starają się więc złożyć jak najwięcej jaj, albo umieścić je w takich miejscach, w których ryzyko ich odnalezienia przez drapieżców i będzie najmniejsze. Jeżeli nawet licznie przezimują - to i tak ich liczebność będzie zależała od warunków pogodowych panujących wiosną.
W cieplejsze dni grudnia możemy zaobserwować stałą aktywność niektórych owadów. Na pniach pojawiają się biedronki, korę gałęzi penetrują niektóre drapieżne pluskwiaki (w poszukiwaniu jaj innych owadów i roztoczy), a na powierzchni ziemi, uważny obserwator z pewnością zauważy szybko biegających przedstawicieli chrząszczy biegaczowatych czy kusakowatych.
Warzywnictwo
Podczas każdej jesienno-zimowej wizyty na naszej działce korzystajmy z warzyw pozostawionych do zimowania w gruncie. Zrywamy więc liście jarmużu, główki kapusty brukselskiej, ścinamy roszponkę i listki pietruszki naciowej. W miarę potrzeby wykopujemy zadołowane pory, korzenie skorzonery pasternaku i pietruszki korzeniowej. Czasami przy sprzyjającej pogodzie, możemy jeszcze korzystać z główek kapusty pekińskiej i z późnych selerów naciowych zadołowanych w inspektach (w razie silniejszych mrozów okrytych pęcherzykowatą folią i słomianymi matami). Z wcześniej założonych upraw pojemnikowych na parapetach okiennych - z początkiem listopada - ścinamy w miarę potrzeby do różnych potraw zielony szczypior cebuli i czosnku, szczypiorek ogrodowy, natkę pietruszki, rzeżuchę, listki rukli.
Ostatnie uprawki
Jeśli grudzień jest w miarę ciepły (temperatury dodatnie), to w warzywniku, jak też i na całej działce, można prowadzić ostatnie przedzimowe uprawki glebowe. Mogą być one połączone z nawożeniem mineralnym i organicznym. Gdy planujemy produkcję rozsady we własnym zakresie, to trzeba koniecznie przygotować pewną ilość podłoża do wypełnienia skrzynek wysiewnych oraz do doniczek dla przygotowania rozsad. Przyda się też do napełniania kolejnych pojemników dla pędzonych warzyw.
Niezbędne porządki
Przed zimą koniecznie trzeba uporządkować różne narzędzia, przejrzeć je i jeśli wymagają naprawy, to warto je wykonać teraz. Wiosną możemy nie mieć na to czasu. Trzeba też przygotować listę takich narzędzi, których nie można już naprawić, a trzeba je będzie zakupić. Te zakupy narzędzi - jak też i innych środków do produkcji ogrodniczej, powinny być dokonywane w miarę stopniowo do wiosny, aby w jednym miesiącu nie nadwyrężać przez te działkowe wydatki budżetu rodzinnego. Kontrolujemy przechowywane warzywa w kopcach, przy zapowiadanych silniejszych ochłodzeniach (mrozach) pogrubiamy okrycie kopca o dodatkową warstwę słomy i ziemi (do 20 cm). Przeglądamy też warzywa pozostawione w domowej piwnicy, sprawdzając stan zdrowotny przechowywanych warzyw korzeniowych i rzepowatych.
"Działkowiec"
Okręgowy Zarząd Polskiego Związku Działkowców w Szczecinie.
Dzisiaj 7
Wczoraj 146
W tygodniu 914
W miesiącu 3334
Wszystkich 569647